Nya skatteregler för pensionssparande

skatteregler för pensionssparande

Det "röda kuvertet" som vi som förvärvsarbetar så väl känner igen. Det är för många en minst sagt lite deprimerande syn varje år det dimper ner i blevlådan.

Privat pensionssparande har tidigare belönats.
Väldigt många svenskar har under ett antal år haft egna privata pensionssparanden för att på så sätt förbereda sig för ett lite bättre liv som pensionär. Nästan 4 av 10 vuxna svenskar har haft ett privat sparande som de också fram tills nu fått göra avdrag för i deklarationen.

Avdragsrätten för pensionssparande försvinner.
Vid årsskiftet 2014/2015  ändras reglerna för avdragsgillt pensionssparande. I deklarationen har du tidigare kunnat göra avdrag för pensionssparande på upp till 12 000 kronor om året.

Vid årsskiftet när reglerna ändras, sänks avdragsrätten från 12000 kronor per år till 1800 kronor, för att sedan 2016 försvinna helt och hållet.

Vad innebär förändringen i praktiken?
Förändringen kan innebära skillnader dels på flera tusen kronor om året gällande hur mycket pengar du får kvar i plånboken och framför allt gör det skillnad på det belopp du sedan skall få ut i pension.

Om du inte ändrar ditt sparande kommer du likt annat sparande i exempelvis fonder, att få skatta på pengarna två gånger.

Ekonomiska konsekvenser i vardagen redan nu.
Genom att dina skatteavdrag minskar, kan det bli märkbart direkt i samband med din första deklaration. Pengar du kanske tidigare rent utav fick tillbaka på skatten kommer att utebli och därmed får du sämre ekonomi i vardagen än du hade tidigare.

För att minimera skadan av de uteblivna skatteavdragen för pensionssparande kan man förstås vidta en rad andra åtgärder för att skapa ett större ekonomiskt utrymme i vardagsekonomin.

Ekonomiska rådgivare menar att ett av de alternativ du kan ha, är att se över din ekonomiska situation och lägga om lån för att exempelvis minska boendekostnader.

Det är förstås alltid bra att ha så låga lånekostnader som  möjligt men det få känner till är att en liten förändring i lån eller ökade amorteringar kan göra stor skillnad i plånboken när du räknar på helheten vid årets slut.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar