Skuldfällan - så här tar du dig ur den

Skuldfällan Skuldfällan

Har du hamnat i en så kallad skuldfälla? Du har så många lån så du knappt klarar av att betala av dem och du har hamnat i en ond spiral som bara blir värre och värre. Din ekonomi blir sämre och sämre och pengarna räcker knappt till dina räkningar och inget därutöver.

Ja, då har du definitivt hamnat i den så kallade skuldfällan.
Självklart önskar du inget hellre än att ta dig ur den men du vet kanske inte i vilken ände du skall börja.

Ta det lugnt, vi ska försöka hjälpa dig att få ordning och reda på din ekonomi. Allt förutsatt att du jobbar på målmedvetet och med ett stort mått av tålamod och självdisciplin för det går inte att både spara och slösa samtidigt som man ska ta sig ur skuldfällan.
 

Risker med att ta för många lån eller för stora lån

Den enskilt största risken med lån över huvud taget är att man som individ, tappar kollen på hur mycket man kan låna utan att bli överskuldsatt. Eftersom det generellt sett är lättare att både söka och få alla möjliga lån genom ökad tillgänglighet (på nätet) men också med anledning av att det finns lån man kan bli godkänd för även om man egentligen ligger på gränsen till att ha råd med det.

Både att ta för många olika lån samtidigt och att ta för stora lån, innebär en ökad risk för att bli överskuldsatt. Ett tecken på att du är överskuldsatt är att du får svårt att få din ekonomi att gå ihop på grund av höga lånekostnader.
 

Ta lån för att betala lån

Att ta lån för att betala lån, behöver inte alltid vara fel väg att lösa problemet på. Man ska dock inte ta ett lån bara för att betala månadens andra räkningar för lån, för då är man troligtvis mycket illa ute. Att däremot ta ett lån för att samla andra gamla lån och krediter till ett större lån hos en och samma långivare, är ofta en av de mest effektiva lösningarna när man skall ta sig ur skuldfällan.
Att göra så kallas ofta för att man söker skuldfinansiering för privatpersoner. Att söka skuldfinansiering, skall inte förväxlas med att söka skuldsanering vilket är något helt annat som i princip kräver att du går i personlig konkurs.
 

Samla lån på ett övertänkt sätt genom att först räkna ut vilken typ av lån du behöver söka.

Detta kan av vissa vara att anse som basfakta men eftersom långt ifrån alla har erfarenhet av att samla lån genom skuldfinansiering så vill vi ge dig grunderna för hur man går tillväga när man tänker samla lån för att på så sätt ta sig ut ur skuldfällan.

Du ska börja med att göra en uträkning för att samla lån så du vet vad det är för typ av lån, lånebelopp och hur mycket det nya lånet får kosta per månad för att du ska ha råd att betala det. Självklart är ditt mål att sänka månadskostnaden så mycket som möjligt och sedan kan du alltid betala in extra på ditt nya lån när din ekonomi är i balans igen.

  1. Ta fram dina räkningar för de lån och krediter du har idag
  2. Gör en lista där du förutom att anteckna din totala skuld för varje lån eller kredit även skriver upp vad du betalar varje månad i amortering, ränta och avgifter
  3. Räkna ut hur mycket du betalar varje månad totalt

Gör en uträkning enligt nedanstående exempel för att skapa dig en bild av hur din situation ser ut idag vad det gäller kostnader för lån och krediter. Vet du  inte de exakta beloppen så skriv in ungefärliga belopp, de kommer ändå att ge dig en bra fingervisning om hur ditt kostnadsläge för lån ser ut och vilka behov du har när du ska samla lån. När du är klar med din uträkning, är det dags att söka ett skuldfinansieringslån.
 

Minska dina utgifter

Många tror att vägen till att få ordning på sin ekonomi handlar enbart om att öka sina inkomster, vilket i och för sig kan vara en möjlig lösning om man nu har den möjligheten. Om man på något sätt kan öka sina inkomster skall man göra det samtidigt som man minskar sina utgifter. Det är nämligen genom att minska dina utgifter som den verkliga lösningen på dålig ekonomi kommer att visa sig.

För att få koll på pengarna och utgifterna är det en bra idé att göra en budget för att se hur mycket pengar man verkligen behöver för att kunna betala det allra mest nödvändiga varje månad. Har man hamnat i en skuldfälla så ska man börja med att räkna samman alla räkningar som har med lån och krediter att göra för att se hur mycket den sammanlagda summan för lån och krediter är. Sedan gäller det att försöka hitta ett annat lån som är lägre månadskostnad för än den sammanlagda summan för lån och krediter som du har idag.
 

Sälj saker du inte behöver

Innan du tar ett nytt lån kanske du vill fundera på att sälja saker du inte behöver för att kunna låna några tusenlappar mindre än du ser ut att vara i behov av. Genom att sälja saker du inte behöver på marknad eller på nätet, kan du kanske söka ett lån som är några tusenlappar mindre än du annars vore tvungen till. Du ska nämligen inte låna mer än du verkligen måste nu. Det är viktigt att du kan betala det nya lånet så att du inte hamnar i en ännu värre skuldfälla än tidigare. Har du hamnat i skuldfällan är det inte heller läge att lån mer än det belopp du behöver för att samla dina gamla lån. Nu är det hårt arbete med att snåla som gäller.

Finns det inte tid för att sälja saker just nu och behovet av att låna pengar är så påtagligt att du annars kommer att få betalningsanmärkningar, är det bråttom. Då kan det vara ett alternativ att låna pengar snabbt genom ett lån utan uc kontroll enbart för att lösa den akuta situationen och samtidigt göra ett grundligt arbete med budget och skuldfinansiering.
 

Betalningssvårigheter - vad som händer om du inte kan betala

Om det går så långt att du får betalningssvårigheter kan det sluta illa. Det är förvisso inte särskilt ovanligt att man blir fartblint och upptäcker för sent att man har alldeles för små marginaler. Det kan räcka med att något oförutsett händer som gör att man får mindre inkomster än man har i normala fall eller att något oförutsett som orsakar större utgifter än man brukar ha inträffar.

Läs vår artikel om vad som händer om du inte kan betala dina skulder i tid.
 

Dra lärdom av dina misstag och ge inte upp

Att göra misstag är helt mänskligt. I sådana här situationer är det viktigast att ta sig ur dem med nya lärdomar i bagaget. När du lyckas ta dig ur skulfällan är det viktigt att vara mycket sträng mot dig själv för att hålla disciplinen på topp. Du behöver kanske jobba stenhårt för att bli skuldfri men det är verkligen värt belöningen.
Att bara ge upp är ingen bra idé även om många saknar orken att ta tag i sin situation. Det blir bara värre om du inte hanterar problemet så snabbt du bara kan.

Att söka stöd och råd hos en skuldrådgivare kan vara en lösning om du själv har svårt att få grepp om situationen. Kostnadsfri rådgivning finns i nästan alla svenska kommuner. Ta kontakt med din hemkommun om du inte hittar information om detta på deras hemsida.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-02-25.