Låna pengar trots stora tidigare skulder

Det viktigaste är att du räknar ut hur mycket pengar per månad du kan använda för att betala av gamla lån och krediter. Ju mer du kan betala per månad, desto bättre. Självklart behöver du även ha pengar kvar till annat så var realistisk. Du måste ha tålamod, har du dragit på dig stora skulder så kommer det att ta tid att betala tillbaka dem men med rätt inställning kommer du att lyckas!

Att fundera lite närmare på vilket lån du ska välja innan du ansöker, är alltid bra. Det ger bättre beslutsunderlag och förhindrar att du tar ett lån som egentligen inte passar dig.

Vägen till att bli skuldfri

Även om du sitter och känner dig "skuldsatt upp över öronen" så finns där hopp. Det du skall göra är att fokusera på att minska dina skulder på längre sikt och fram tills dess skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kunna leva ett hyffsat liv fram tills du är helt skuldfri.

Normalt sett kan du låna ända upp till 600 000 kr utan säkerhet hos en och samma långivare och mer om du har en fastighet eller bostadsrätt att sätta som säkerhet för ditt lån. Med andra ord är det möjligt att låna även om du redan har stora skulder.

Om du har möjlighet att ta lån tillsammans med en medsökande ökar dina chanser att bli godkänd väldigt mycket.
 

Låna utan säkerhet

Om du ägen en fastighet, bostadsrätt eller tänker låna till en bil, ökar dina chanser att få lån till bättre ränta. Det är alltid bra att behålla lån som är förmånliga (bra ränta och låg månadskostnad) men om du är i en svår situation blir huvudfokus på din totala månadskostnad. Det vill säga vad du har råd att betala för olika lån varje månad, snarare än ränteskillnader.

Beroende på dina inkomster i relation till utgifter, är det fullt möjligt att på banklån trots tidigare skulder. Det bästa då är att samla även de gamla skulderna i samband med ansökan om nytt lån.
 

Skuldfinansiering utan säkerhet

Oavsett hur din situation ser ut idag, går det oftast att lösa genom att ansöka om skuldfinansieringslån. Skuldfinansiering passar dig som vill slå ihop flera olika dyra lån och krediter. Den här sortens lån kallas också för samlingslån eller skuldsaneringslån, vilket antyder att man själv tar ansvar för att sanera sin ekonomi.
 

Låna med betalningsanmärkning

Har du fått en betalningsanmärkning försämras dina möjligheter att bli beviljad nya lån. Var därför alltid noga med att undgå att få betalningsanmärkningar. Det finns långivare som kan bevilja dig lån även med betalningsanmärkning. Ansökan gör du direkt online och svaret får du direkt på skärmen.

Vet du inte om du har betalningsanmärkning kan du enkelt kontrollera det själv. Svar inom 30 sekunder.

Mindre lån för tillfälliga behov

Om du redan är nöjd med dina befintliga lånelösningar, kan du ändå vara i tillfälligt behov av att låna pengar. I dessa fall passar det allra bäst att ta ett mindre lån där långivaren inte tar UC kontroll, då påverkas inte dina möjligheter att ta större lån i framtiden.

Ta flera lån - trots befintliga skulder

Många långivare beviljar lån även om du redan har stora befintliga skulder. Man gör en helhetsbedömning av din betalningsförmåga och ju högre inkomst du har, desto fler lån kan du ha med ett sammanlagt högt lånebelopp. Har du hög inkomst kan det fortfarande vara värt att samla dina lån på ett och samma ställe.

Skuldfällan - undvik att låna mer än du behöver

Alla har väl hört talas om så kallade "lyxfällor" som utgår ifrån att du lånar till saker som du egentligen inte har råd med. Det är i princip ingen fara så länge du kan bära den månatliga kostnaden för dina lån. Så länge du kan det så är det bara att njuta av dina nya investeringar.