Skaffa skydd för ID kapning

ID kapning skydd ID kapning skydd

Att råka ut för ID kapning kan bli en mardröm och då är det skönt att veta att det går att skydda sig mot att få kapad identitet genom att köpa en tjänst som kan liknas med identitetsförsäkring.

Såklart kommer den här typen av brottslingar att hitta nya kreativa sätt att begå liknande brott men du kan åtminstone försöka förhindra det så gott det går. Det är trots allt bättre att förebygga att din identitet blir stulen, än att i efterhand undra vad man gör när man redan fått sin identitet kapad.

Identitetsstöld kan orsaka stora problem

Förutom att en identitetsstöld orsakar ett stort psykiskt obehag, kan det ställa till problem på många andra sätt. De flesta ID kapningar går ut på att den som stjäl din identitet är ute efter att lura till sig pengar i ditt namn på olika sätt. Det kan handla om köp på nätet eller med förfalskade kontokort eller till och med att någon tar ett banklån i ditt namn.
De kända metoder som hittills förekommit mest är kontokortsbedrägerier och internetköp eller låneansökningar.
Enligt SIFO drabbas 190 000 svenskar av ID stöld varje år. Bli inte en av dem!
 

Så här kan du förebygga att bli kapad

Genom att skaffa dig ett ID skydd, kan du minska risken för att råka ut får att få din identitet stulen. Genom ett identitetsförsäkring får du tidiga signaler som ger dig möjlighet att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med helt förhindra skadorna.

ID-skydd genom UC (Upplysningscentralen AB)
Med UC ID-Skydd får du direkt ett meddelande när din kreditupplysning hos UC ändras. Skulle du bli ID-kapad får du hjälp – dygnet runt! 

UC ID-Skydd möjliggör att du agerar snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsar du eller helt förhindrar att skador uppstår.

Med UC ID-Skydd får du:

  • Sms eller e-post om dina uppgifter hos UC ändras
  • Telefonassistans  och hjälp om du drabbas - dygnet runt
  • Försäkring mot kvarstående skuld
UC ID skydd är inte lika omfattande som ProtectMe men det är ett billigare alternativ eftersom det kostar 69 kr per månad.

Därtill är UC ett väl etablerat varumärke som väldigt många redan har ett stort förtroende för.
 

Vad kan en ID stöld innebära

Om någon stjäl din identitet innebär det att den personer agerar i ditt namn på olika sätt. Tjuven stjäl eller lurar till sig ditt namn, kortnummer, ID-handling, personnummer eller något liknande. Ofta genom post eller bluffmejl.

Hur kan min idententitet över huvud taget användas?
Tjuven kan exempelvis beställa falskt pass eller legitimation för att sedan kunna begå olika typer av brott i ditt namn. De kan alltså även ansöka om att ta lån eller köpa något med dina pengar. En annan risk är att tjuvarna kan skaffa kreditkort som de använder och där räkningen sedan går till dig.

Det har även förekommit att tjuvarna gör en tillfällig adressändring åt dig, för att få information eller saker som du själv eller kanske tjuven beställt i ditt namn. Detta kan även leda till att du aldrig ens får räkningarna vilket gör att du kanske inte ens upptäcker bedrägeriet innan du blir föremål för inkasso eller åtgärder hos Kronofogdemyndigheten.

Vad innebär då detta för dig?
Förutom att det är extremt obehagligt och integritetskränkande kan det vara en mycket påfrestande process där du måste lägga ner mycket tid på att polisanmäla händelserna och sedan rentvå ditt namn.

Man måste oftast också ordna en bedrägerispärr på sitt personnummer. Att spärra sitt personnummer innebär ganska många obekväma situationer för dig själv framöver om du ska flytta, teckna nytt abonnemang byta elbolag etc. De här problemen pågår tills hela processen är klar och spärren kan upphävas. Först då kan du åter igen använda ditt personnummer.
 

Checklista för kapad identitet - det här bör du göra

Vad gör man då om man upptäckt att ens identitet blivit kapad redan. Här finns en checklist på olika saker du bör göra omedelbart.

Bestrid handlingen (vad som nu har inträffat)
Kontakta genast företaget ifråga och bestrida att det är du som har köpt varan, sökt krediten eller tecknat abonnemanget.

Gör en polisanmälan!
Det krävs en anmälan för varje bedrägeri så är det flera saker du råkat ut för måste du göra flera anmälningar.
Ring 114 14 eller gå in på närmaste polisstation och gör en polisanmälan.

Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.
Kontakta kreditupplysningsföretagen och lås ditt personnummer för kreditupplysningar.

De största kreditupplysningsföretagen i Sverige är:
UC Tel. 08-670 90 00
Bisnode Tel. 08-558 059 00
Syna Tel. 040-258 500
Creditsafe Tel. 031-725 50 00
Decidas Tel. 031-730 67 00

 Sedan den 20 april 2016 kan du ringa ett av ovanstående företag och de hjälper dig att lägga en bedrägerispärr hos de övriga bolagen. Be dem göra det och fortsätt till nästa steg.

Kontakta dina banker och kreditföretag.
Kolla dina konton, krediter och kort så att inga oförutsedda händelser har skett. I så fall spärra dina kort.
Glöm inte kontokrediter online och andra typer av krediter som du har. Även inköpskrediter hos elektronikföretag och annat ska spärras.

Kontakta Skatteverket
Ring tel. 0771-567567 och kolla upp din aktuella folkbokföringsadress. Någon obehörig kan ha ändrat den utan din vetskap.

Kontakta Svensk Adressändring
Ring tel. 0771-97 98 99 och kontrollera att ingen har beställt eftersändning av din post på felaktiga grunder.

Kontakta Klarna
Ring tel. 08-120 120 10 och spärra ditt personnummer hos Svensk Digital Handel. Detta behöver du göra även om du själv inte använt Klarna tidigare.

Kontakta ditt försäkringsbolag
De flesta försäkringsbolags hemförsäkring ingår ofta id-stöld. Däremot ingår inte de förebyggande skydden så skaffa dig ett ID skydd om du inte redan har det.
 

Psykosociala konsekvenser av ID stöld

Att de ekonomiska konsekvenserna kan bli allvarliga har vi redan resonerat kring. Den många inte kan föreställa sig är hur de påverkas psykiskt av att få sin identitet stulen. Det är många som tror att de inte skulle påverkas så farligt rent mentalt men så är ofta fallet ändå.

Att ständigt känna obehaget kan liknas med förföljelse och personer som drabbats av ID stöld, kan ofta vittna om att de känner sig utsatta på ett sätt de inte kunde föreställa sig innan. Känslan av att någon bevakat dina levnadsvanor, fiskat i din brevlåda och tagit del av din post eller använt ditt namn och personnumer i olika sammanhang, kan göra att man mår vädligt dåligt.

Att ständigt undra om de som stulit din identitet fortfarnde bevakar dig är ingen trevlig känsla för någon, oavsett om man inte betraktar sig själv som "nervös".