Få ordning på privatekonomin

Känner du att du har tappat kontrollen över din privatekonomi eller vill du bara förbättra hushållsekonomin för att kunna lägga mer pengar på nöjen? Oavsett vilket kommer du få användbara tips och verktyg av oss för att:

Att ha dålig ekonomi påverkar din livssituation

"Pengar är inte allt", är väl ett sånt där typiskt hurtigt uttryck som många har hört någon gång i livet. Nåväl, faktum är att oavsett vilket så underlättar en bra privatekonomi livssituationen i ganska stor utsträckning. Den som inte har tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar lär i alla fall inte hålla med om att pengar och privatekonomisk status inte spelar någon roll.
Här finns tips och idéer för dig som är öppen för att ta emot hjälp att få bra ekonomi både i det korta och långa tidsperspektivet.

Fyra viktiga steg på vägen mot att få god och hållbar hushållsekonomi

Om du väl har bestämt dig för att få bättre ekonomi så snabbt som möjligt, kommer det att kräva lite ansträngning av dig men du kan redan nu glädja dig åt att det garanterat kommer att ge resultat. Hur mycket mer pengar du kommer att få över varje månad, beror på hur hårt du själv pressar dina gränser när det gäller de olika stegen. Ett vanligt fel som många gör när de vill förbättra sin ekonomi är att fokusera helt på att öka sina inkomster, medan det i själva verket är lika viktigt att minska sina utgifter och kostnader. Givetvis är en kombination av att både öka sina inkomster och sänka sina utgifter att föredra men att öka sina inkomster kan i många fall vara mycket svårare att göra än att minska sina utgifter och kostnader.

Tillämpa de steg som känns aktuella för just dig och den situation du befinner dig i men tänk på att om du lever upp till alla stegen, kommer du få mer pengar på ditt konto snabbare än du tror.

 1. Skaffa pengar snabbt och lagligt för att lösa akut behov av pengar.
 2. Minska dina fasta och rörliga utgifter, vilket ibland kan innebära ändrade levnadsvanor.
 3. Sanera din ekonomi genom att göra dig av med dyra lån och krediter.
 4. Gör en enkel budget och håll fast vid den.

Så här kan du skaffa pengar snabbt och lagligt för att lösa ett akut behov av pengar.
Under förutsättningen att du inte väljer att ta ett snabblån ska vi ge dig 10 tips på hur man kan skaffa pengar snabbt. Det handlar förstås både om att dra ner på kostnader men också på hur man lätt och skattefritt kan tjäna pengar snabbt.

 1. Dra ner på matkostnader drastiskt - det ger snabbt mer pengar i plånboken. Ofta finns det en hel del pengar att spara på att ändra sina matvanor. Laga din mat själv och avstå från dyra restaurangbesök. Storhandla, jaga extrapriser och undvik halvfabrikat. Rotfrukter utgör en bra bas i många olika enkla, goda och billiga rätter. Gör ”storkok” så att det räcker till några matlådor också.
 2. Snåla in på förbrukningsartiklar - det kan du spara många hundralappar per månad på. Hitta sätt att dra ner på förbrukningen av förbrukningsartiklar i hushållet. Det kan handla om att sluta använda hushållspapper och istället använda trasor som du kan tvätta och återanvända. Tvätta trasor och svampar ett par gånger innan de åker i soporna. Att köra dem i tvättmaskinen eller i diskmaskinen på hög temperatur, gör dem som nya igen. Låt bli att överdosera diskmedel, tvättmedel, tvål, hårshampo, hårbalsam, tvål och toalettpapper. Du kan säkert komma på ännu fler saker som du kan spara in på när det gäller just förbrukningsartiklar.
 3. Ställ av bilen och cykla, gå eller åk kollektivt istället - kan spara 1000-lappar. Att ställa av bilen ger omedelbart resultat i form av mer pengar över till annat. Du spar inte bara in pengarna det kostar att köra bil i form av bränsle och andra förbrukningsvaror kopplat till bilkörningen. Du får också tillbaka pengar på fordonsskatten och bilförsäkringen, när du ställer av bilen. Att sälja bilen kan också vara ett alternativ för att spara pengar även i det långsiktiga perspektivet.
 4. Köp inte nya kläder om du inte absolut måste. Med ”absolut måste” menar vi att du inte har några kläder att ha på dig alls. Det är faktiskt inte nödvändigt att ha mer än några få ombyten om man ska vara riktigt hård på den här fronten. Om du ändå måste köpa kläder till dig själv eller någon annan i familjen, försök att köpa begagnat på nätet i första hand. Detsamma gäller för skor och när det kommer till väskor, kan du nog avstå helt från att köpa det när du tänker efter.
 5. Sälj saker du inte använder - de flesta får lätt ihop ett par 1000-lappar på det här. Allt du inte använder eller som du inte kommer att ha användning för på mycket lång tid framöver, kan många gånger utgöra en hel liten förmögenhet. Gå igenom alla garderober, skåp, förråd och lådor. Plocka ihop allt du inte behöver just nu och sälj det på nätet. Det kan handla om skor, kläder, väskor, vinylskivor, CD-skivor, DVD-filmer, TV-spel, samlarsaker, husgeråd, möbler, böcker, väskor och diverse småprylar. Du kommer förmodligen att bli förvånad över att det går att sälja i princip allt. På Facebook finns många olika grupper där du kan sälja saker utan någon annonskostnad. Ta gärna bilder på sakerna du ska sälja så går det både lättare och snabbare att få uppmärksamhet.
 6. Plocka vilda bär och svamp (och kottar) i skogen och sälj skattefritt upp till 12 500 kr. På sommaren och hösten kan du plocka bär och svamp i skogen för att sedan sälja till bra förtjänst. Många annonserar på nätet eller står på loppmarknader och säljer bär och svamp. Du får sälja bär och svamp som du plockat i skogen helt skattefritt upp till 12 500 kr per år. Beloppet är individuellt och gäller för varje medlem i en familj, vilket betyder att två vuxna i ett hushåll kan tjäna 25 000 kr sammanlagt, utan att behöva betala skatt på det. Observera att detta gäller enbart vilda bär, svamp och kottar som du plockat själv i skogen. (Läs mer om svamp- bär och kottplockning hos Skatteverket).
 7. Leta tomburkar och flaskor att panta - ett lönsamt sätt att skaffa pengar snabbt på. Panten på både burkar och flaskor har stigit under det senaste årtiondet så många blir positivt överraskade när de upptäcker hur mycket pengar de kan skaffa genom att samla in burkar och flaskor. Försök att röra dig i områden där det rör sig mycket folk som kastar flaskor och burkar. Större offentliga platser såsom i köpcentrum, utanför idrottsarenor, i populära parker, knutpunkter för kollektivtrafiken och liknande ställen ger ofta snabbt resultat.
 8. Använd dig av dina talanger. Spela och sjung på offentliga platser och ta emot pengar för att människor uppskattar det du gör. Har du nån särskild hobby som du sysslar med kanske du kan ge lektioner i det (sätt upp lappar på affärerna eller annonsera i grastis forum på nätet). Om du har en hobby där du tillverkar något för skojs skull, pröva att sälja dina alster.
 9. Ta enkla extrabobb i form av dagsverk. Erbjud dig att klippa gräs, putsa fönster, gå ut och rasta hundar eller annat du kan göra för att både förenkla någon annans vardag, samtidigt om du själv får någon form av kostnadsersättning för det.
 10. Donera spermier eller ägg - mycket lönsamt och dessutom skattefritt. Den som donerar spermier får numera enligt lag, minst 550 kr per donationstillfälle och den som donerar ägg får minst 5 600 kr (i vissa Landsting upp till 12 000 kr) skaffa pengar snabbt och när det gäller ägg är det dessutom lite mer tidskrävande och det krävs en behandling som tar ca 2 veckor, så egentligen är äggdonation inte det snabbaste sättet att skaffa pengar på. Dessutom behöver du som donator testas att du är frisk innan du kan sätta igång och donera. Kontakta ditt Landsting eller sök mer information på nätet, om du vill donera ägg eller spermier.

Läs mer om bra tips för att skaffa snabba pengar lagligt utan att ta ett lån.

Att minska sina fasta och rörliga kostnader ger både snabba resultat på kort sikt men bör också ingå i dina mer långsiktiga åtgärder för att få bra och stabil ekonomi. Nu behöver du se över vilka utgifter och kostnader du kan och måste påverka för att få ordning på din ekonomi. Vissa utgifter är lättare att påverka än andra. Börja med att se över vilka fasta utgifter du kan påverka. När du gjort det skall du ser över vilka rörliga kostnader du kan påverka. Glöm inte att ett steg närmare att bli rikare med en bättre ekonomi är det tråkiga jobbet att räkna ut vad du måste göra åt saken. Gör du inte detta kommer du kanske att misslyckas med att få ordning på din ekonomi.

 • Hyra - Relativt svårt att påverka på kort sikt eftersom det innebär att du måste byta bostad för att hitta en med lägre månadskostnad. Det här är ett mer långsiktigt alternativ.
 • Försäkringar - Lätt att påverka då det finns gratis tjänster som gör att du kan jämföra olika försäkringar. Det är ganska lätt att sänka kostnaderna för försäkringar.
 • Kostnader för resor till och från jobbet - Svårt att påverka då du kanske är i behov av att te.x. åka bil till och från jobbet. Lätt att påverka om du åker bil till och från jobbet men är beredd att börja åka kollektivt istället även om det tar lite mer tid och kanske känns lite jobbigt, är det värt det! Du sparar massor av pengar på att inte åka bil till jobbet.
 • El - Jämför olika elpriser gratis och välj nytt elavtal. Det är mycket enkelt att sänka sina kostnader för el.
 • Telefon - Byt abonnemang till ett billigare, säg upp fast hemtelefoni om du inte använder det
 • Internet o bredband - Byt abonnemang till ett billigare.
 • Kostnader för TV - Säg upp alla onödiga kanaler och ha bara det kostnadsfria grundutbudet.
 • Kläder - Ja här gäller det att bara köpa det som är absolut nödvändigt. Rensa också ur din garderob från kläder du inte använder och sälj dem på Blocket, Tradera eller ännu hellre på någon gratis sida på Facebook.
 • Mat - Matkostnader är enkelt att påverka. Gör en matlista och veckohandla bara det du verkligen behöver. Ta med matlåda till jobbet eller högskola/universitet så sparar du massor med pengar jämfört med att äta ute. Baka eget bröd, jaga extrapriser, använd rabattkuponger osv.
 • Tidnings- och musikprenumerationer. Säg genast upp alla typer av prenumerationer på tidningar, musik och filmer. Detta kommer få en positiv effekt med omedelbar verkan om du betalar månadsvis.

Sanera din ekonomi med skuldfinansiering

Att låna pengar för att få bättre ekonomi kan låta konstigt men det är ett väldigt vanligt sätt att skaffa sig bättre ekonomi på. Dessutom ger det snabba resultat där du kanske redan samma månad får väsentligt mycket mer pengar i plånboken när alla räkningar är betalda. Det handlar inte i första hand om att ta nya lån för att finansiera de månatliga utgifterna. Om du är i akut behov av ett sådant lån, kan det utgöra en tillfällig lösning som du får ta itu med vid ett senare tillfälle. Bäst om du vill du få ordning på din ekonomi är att direkt ställa in siktet på att samla lån och dyra krediter för att få en lägre månadskostnad varje månad framöver.

Genom skuldfinansiering lånar du pengar för att samla dyra lån eller krediter. Om det inte går eller du inte blir beviljad nytt lån för att samla dina befintliga och få mer pengar över till annat, återstår bara att omförhandla de lån du redan har.

Sätta igång och omförhandla lån och krediter.
Du måste nu kontakta alla dina långivare för att resonera kring din månadskostnad. Försök inte försköna eller ljuga utan var ärlig och berätta som det är om din ekonomiska situation. Det du kan förhandla om för att sänka din månadskostnad är återbetalningstid och i vissa fall även ränta om banken är mycket välvilligt inställd. Om din ekonomiska situation är mycket allvarlig kommer banken oftast att göra seriösa försök att hjälpa till med lösningar eftersom det ligger i deras intresse att du skall återbetala de pengar du faktiskt är skyldig, snarare än att hamna i en situation då du inte kan betala tillbaka lånet alls.
Det är definitivt värt ett försök även om det både känns obehagligt och utlämnande att föra den här typen av resonemang med okända människor. Var beredd på att kunna identifiera dig via telefon eftersom bankerna på grund av banksekretessen inte kan hantera enskilda ärenden med någon som ringer annars.

Att göra en budget innebär att du gör klart för dig själv hur mycket inkomster och utgifter du har varje månad. Vissa utgifter och kostnader är fasta och vissa är rörliga. Lättast är förstås att påverka de rörliga kostnaderna (på kort sikt) och förändra de fasta kostnaderna på lite längre sikt.

Genom att först räkna ut hur mycket pengar du har kvar efter att du betalat dina fasta kostnader, kommer du enkelt att kunna se hur mycket pengar du har kvar att göra av med på de rörliga kostnaderna.
Läs mer om hur du kan göra en enkel hushållsbudget.

Smartbudget är en gratistjänst som hjälper privatpersoner att få bättre koll på sin ekonomi.

Sist men inte minst - peppa dig själv och sätt delmål

De flesta brukar alltså beteckna sin privatekonomi som dålig, när de dels har lite pengar över till annat än räkningar eller när det faktiskt inte ens blir tillräckligt med pengar över i slutet på månaden innan lönen kommer. Många anser också att de behöver få ordning på sin ekonomi för att kunna göra det där "lilla extra" som att åka på semester, köpa de där nya kläderna eller något annat men pengarna räcker helt enkelt inte till.

Har du hamnat i en besvärlig ekonomisk situation finns inga smärtfria sätt att få ordning på din ekonomi, du kommer att få göra avkall på en del saker tills din ekonomi har kommit i balans. Sätt upp delmål och belöna dig själv med något du tycker om när du börjar få saker och ting att hända i din privatekonomiska situation. Fira framgångarna måttligt förstås, så du inte sätter dig i en svår ekonomisk knipa men små firande behövs för att hålla motivationen uppe.

LYCKA TILL!

Den här sidan uppdaterades senast 2018-01-06.