Välja rätt lån direkt från början

Att hitta ett privatlån utan säkerhet är inte särskilt svårt. Däremot är det lite av en konst att hitta det rätta lånet när det finns ett sådant enormt utbud att välja mellan. Även om man tydligt kan se olikheter och likheter mellan olika lån, är det inte självklart vilka saker man bör tänka på i första hand.
Här är våra experters grundläggande råd till dig som inte känner dig säker på vilket lån du bör rikta in dig på. Läs om tre viktiga steg för att öka förutsättningarna att hitta rätt lån snabbt.
 

Hur ska jag göra för att välja rätt lån?
Många skulle säkert säga att det första man bör titta på är räntan och annat som har med själva lånets egenskaper att göra. Vi har ingen annan uppfattning än att det också hör till de viktigaste sakerna men vi vänder det ändå till att de personliga förutsättningarna behöver komma först.

Börjar du i rätt ände, kommer du att spara tid, energi och pengar.
Att starta i fel ände, ökar istället risken för att du kommer att lägga ner tid och energi på att söka lån som du antingen inte kan få eller som du inte bör söka av olika andra anledningar.
Det finns tre viktiga steg att tänka på redan innan man skickar iväg sin ansökan. Följer du dem ökar chansen att välja rätt redan från början.
 

Lånetratten beskriver 3 viktiga steg före själva låneansökan.

Tre viktiga steg innan du skickar iväg en låneansökan.

 1. Dina personliga förutsättningar (dina förutsättningar kommer att avgöra vilken typ av lån du ska leta efter).
 2. Lånets egenskaper (olika kategorier av lån, karaktäriseras ofta av en rad olika positiva eller i vissa fall även negativa egenskaper).
 3. Jämför lånet med andra likvärdiga lånealternativ (finns det billigare alternativa lånelösningar bland likvärdiga lån?)
 4. Gör din ansökan (gör din ansökan och känn dig nöjd med att du vet varför just det här lånet passar dig bäst).
Vad som eventuellt blir nästa steg i händelse av att du inte skulle bli beviljad det lån du söker, återkommer vi till senare när vi ger svar på vilka hinder för att få lån det kan finnas.

12 saker som gör det enklare att få det rätt lån direkt

7 viktiga saker att tänka på när det gäller dina personliga förutsättningar:

 • Hur stort privatlån vill du ansöka om?
 • Hur mycket pengar har du råd att betala för lånet varje månad?
 • Är det den totala räntan viktigare än längden på återbetalningstiden och månadsbeloppet du ska betala?
 • Har du bra eller dålig kreditvädighet?
 • Är du beredd att tillåta en kreditupplysning genom UC? (har du många förfrågningar sedan förr)
 • Är du hårt skuldsatt sedan tidigare?
 • Vill du/kan du ansöka om lånet tillsammans med en medsökande? (läs mer om vad medsökande innebär)

5 viktiga saker du bör ta reda på gällande lånets egenskaper:

 • Uppfyller du långivarens grundkrav för att ansöka om lån hos dem?
 • Ska det vara ett privatlån utan säkerhet eller ska du köpa göra en investering som kan sättas som säkerhet?
 • Tillåter lånet att du kan söka så litet/stort lånebelopp som du behöver?
 • Vad blir månadskostnaden för det önskade lånebeloppet? (I detta ingår ränta, amorteringar och eventuella avgifter. Lånets löptid spelar också ofta en avgörande roll.)
 • Kan du ha medsökande (ifall det finns med i dina personliga förutsättningar/önskemål)

Vad krävs för att få ett privatlån utan säkerhet?

Ålderskrav
Du måste vara myndig för att få ingå ekonomiska avtal i Sverige. Åldersgränsen för att få låna pengar är med andra ord 18 år. Det finns en del lån som har andra åldersgränser och den vanligaste åldersgränsen som avviker från 18-årsgränsen är att man sätter ett ålderskrav på 20 år. Därutöver finns det några få lån som har högre ålderskrav än så när det gäller minimiålder men det finns också lån som anger en högsta ålder för lån. Du kan läsa vår artikel om åldersgränser i Sverige om du vill.

Bo och vara folkbokförd i Sverige
Förutom åldersgränsen är det vanligast att du måste vara stadigvarande bosatt i Sverige för att kunna ta ett Svenskt banklån. Hur länge du måste ha bott här är lite olika från lån till lån men det kan i vissa fall gå att låna pengar även om du är tillfälligt bosatt utomlands, då krävs Svenskt medborgarskap som regel.

Inkomstkrav för att få lån
När det handlar om inkomstkrav varierar det väldigt mycket mellan olika lån. Vissa lån kan du söka och få även om du inte har någon inkomst medan andra har vädligt mycket högre inkomstkrav. Vanligast är att du ska kunna uppvisa en regelbunden inkomst, även om du inte har så kallad "fast anställning". Du kan läsa mer om olika anställningsformer om du är osäker på vad just du har. Den som är sjukskriven, föräldraledig, pensionär eller har drabbats av arbetslöshet kan också söka och bli beviljade lån eftersom inkomstkraven i nästan alla lägen handar om deklarerad inkomst. Alltså alla inkomster som du betalar skatt för. Exempelvis betalar du skatt om du är arbetslös och har ersättning från A-kassan.

Ha betalningsförmåga och tillräcklig kreditvärdighet
Efter att ålderskravet, inkomstkravet och de eventuella kraven på att du har varit folkbokförd i Sverige tillräckligt länge av avklarade återstår det mest svårtolkade. Nämligen kravet på kreditvärdighet och bedömd betalningsförmåga.

Det här kravet är det som är mest knepigt att förstå sig på. Dels för att det är olika mellan olika långivare hur de faktiskt ser på kreditvärdighet och betalningsförmåga men också för att det skiljer sig i kraven för hur hög eller låg kreditvärdighet som krävs för att bli godkänd för det aktuella lånet eller krediten. Din kreditvärdighet kommer att bedömas dels genom en kreditupplysning men också genom de uppgifter som du själv lämnar i samband med ansökan.

Trösklarna och toleransnivåerna är extremt olika och det kan göra det svårt att veta huruvida man kommer att uppfylla kraven för just det lån man är sugen på att pröva att söka.
Om du redan från början vet eller misstänker att du har dålig kreditvärdighet, ska du vända dig till en långivare som beviljar lån trots tidigare skulder och/eller långivare som beviljar dig lån även om du har tidigare betalningsanmärkningar.

En annan lösning är att göra sin ansökan tillsammans med en medsökande eller att ha en borgensman.

 

Vilken typ av lån är rätt för dig?

Stora privatlån på upp till 600 000 kr
Låna pengar utan UC kontroll
Låna med låg kreditvärdighet
Skuldfinansieringslån på upp till 600 000 kr.
Sms lån i olika storlekar
Alla typer av snabblån
Lån för dig under 20 år
Korttidslån utan ränta

Att vara väl förberedd skapar bättre beslutsunderlag

Varför är det bra att ta sig tiden till förberedelser?
Den mest grundläggande tanken med att vara väl förberedd innan man väljer lån är att ha en god bild av vad det är för sorts lån man verkligen behöver. Ibland kan man tvingas göra avkall på vissa av sina önskemål av olika skäl men det viktigaste är att man för medvetna val och fattar väl underbyggda beslut. Det är mycket enklare att jämföra olika alternativ om man vet vad det är man letar efter.

Bara att själv skapa sig en övergripande kontroll över situationen, gör att de allra flesta känner sig mer tillfreds när de väl tackar ja till de låneerbjudanden de får. Om du har gått igenom de olika stegen vet du förmodligen vad det är för sorts lån du söker efter och vilka typer av lån du har bäst chans att få.

Det är viktigt att känna till att du har rätt att ångra dig om du av någon anledning väljer och blir godkänd för ett lån och sedan ångrar dig. Du ska alltid kunna ångra ett lån enligt distansköplagen och det som händer om du mot all förmodan väljer fel lån, är att du får kontakta den långivare du tog lånet hos och tala om att du vill ångra dig.

Du kommer då att få uppgifter om hur du ska återbetala den lånade summan och sedan kan du söka ett annat lån som passar dig bättre. Ibland kan det ju också vara så att den ekonomiska situationen löste sig på annat sätt och att man därför vill ångra sitt lån. Om man inte ångrar sig tidigt, finns det ytterligare möjligheter som innebär att du förtidsinlöser lånet istället för att ångra det. Det fungerar ungefär på samma sätt som när du ångrar ett lån och du behöver oftast kontakta långivaren för att få uppgifter om hur du ska göra för att förtidsinlösa lånet.
 

Den här sidan uppdaterades senast 2018-02-21.