Privatekonomi för alla

Vad menas med privatekonomi?
Privatekonomi behandlar privatpersoners inkomster, utgifter, tillgångar, skulder och dylikt. I en privatpersons ekonomi ingår både inkomster och utgifter. Att ha en god privatekonomi i balans, innebär att man har ett tillräckligt ekonomiskt utrymme för att täcka sina kostnader.
Inkomster kan komma från anställning, eget företag, pension, kapitalinkomster eller många andra saker. I lånesammanhang, klassas ofta olika typer av inkomster på olika sätt beroende på vart de kommer ifrån.

Vem omfattas av privatekonomi?
Privatekonomi kan kan man säga att alla som har någon form av inkomster och utgifter. Därmed kan det konstateras att i princip alla myndiga och självförsörjande personer i Sverige omattas av att ha ansvar för sin privatekonomi. Det talas ofta också om hushållsekonomi och då avses hela hushållets sammanslagna ekonomi. Det är relevant då man är fler än en vuxen själförsörjande person som delar samma hushåll och boende.
 

Fullständigt eget ansvar för den egna ekonomin

Att ta ansvar för sin privata ekonomi innebär förstås att ha koll på pengarna, både vad det gäller inkomster och utgifter så att summan av det hela går ihop sig vid varje givet tillfälle och i synnerhet vid varje månads utgång. Det enklaste sättet att ha god ordning på sin ekonomi, är att göra en enkel budget för att på så sätt skaffa sig kontroll på vilka inkomster och utgifter som kommer att komma och vad man faktiskt har råd att spendera på olika saker.

Du skall inte bara ta ansvar för att din ekonomi går ihop sig dag för dag utan den mest stabila och säkra situationen hamnar du i om du tidigt planerar din ekonomi långsiktigt. De flesta ekonomer föreslår också att man ska skaffa sig en buffert som reserv ifall någon oförutsedd utgift skulle uppstå helt plötsligt. Det kan också vara bra att skaffa sig ett sparande för lite mer kostsamma nöjen såsom semesterresor och större inköp av saker du verkligen vill spara pengar till.

Har du lyckats skaffa dig en trygg och stabil tillvaro vad det gäller inkomster och utgifter, kan det vara en god idé att även tänka längre fram i tiden såsom pension och pensionssparande. Det råder många olika meningar kring när man skall börja sätta undan pengar till pension men vår bestämda uppfattning är att det inte är någon idé att börja sätta undan pengar till pension förrän din ekonomisk situation och tillvaro i övrigt är stabil. Principen grundar sig på att du inte kan spara pengar du inte har råd att sätta undan och att skuldsätta sig till förmån för att spara är givetvis ingen god idé.
 

Skaffa dig en sund och hållbar privatekonomi

Genom att skaffa dig en sund och hållbar privatekonomi kommer du att kunna slappna av och veta att dina pengar kommer att räcka varje månad.

Grundstenarna i att skaffa sig en god privatekonomi är följande:

  • Skaffa en stabil inkomst, ofta sker det i form av arbete.
  • Gör en budget så att du har full kontroll på hur mycket saker och ting får kosta
  • Om din budget inte går ihop sig - åtgärda omedelbart genom att skaffa mer pengar snabbt. Ju längre tiden går, desto sämre privatekonomiskt läge kommer du att hamna i.
  • Hoppas inte på mirakelmetoder eller lottovinster, du måste själv ta ansvar för att dina inkomster och utgifter går ihop sig både på kort och lång sikt. Se till att ha ordning och reda på din privatekonomi.
Om du känner dig osäker på vad du skall börja med eller behöver stöd i hur du kan tänka, kan du lära dig mer om hur du får ordning på din ekonomi. På konsumentverkets sida, finns många bra och användbara tips om hur du kan hantera privatekonomiska frågor.
 

Ansvarsfullhet när du planerar din ekonomi

Har du haft dålig ekonomi under en längre tid, utan att ta tag i situationen är det möjligt att du redan skaffat dig för många dyra lån, betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Det är aldrig för sent att få ordning på sin ekonomi men det kräver ett stort mått av tålamod och att du verkligen har bestämt dig för att reda ut din privatekonomiska situation.

Betalningsanmärkningar kan du bara bli av med på ett enda sätt, nämligen genom att betala skulden och vänta på att betalningsanmärkningen skall försvinna ur kreditupplysningsföretagens register.
En betalningsanmärkning uppstår vid situationer när du inte skött dina räkningar och betalningar på ett korrekt sätt. Det är kreditupplysningsföretagen som registrerar betalningsanmärkningar i sina register och en betalningsanmärkning syns i kreditupplysningar i 3 år efter det att skulden har betalats av.

Om du inte åtgärdar och hanterar dina betalningsanmärkningar snabbt, kan situationen förvärras ytterligare och du skulden kan skickas till Kronofogden. Ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten syns i kreditupplysningar i 3 år efter det att du har betalat av skulden.

Åtgärda och hantera dina betalningsanmärkningar snabbt så slipper du hamna i skuld som registrerats hos Kronofogdemyndigheten.