Låna utan säkerhet - så kallade blancolån

Med att låna utan säkerhet, innebär att långivaren inte kräver någon särskild säkerhet för att låna ut pengar till dig. Att ta ett lån utan några krav på säkerhet innebär i korthet att du beviljas lån utan någon investering som säkerhet (t.ex. bil, bostad). Det krävs inte heller borgensman eller medsökande även om det i många fall kan vara en fördel som ökar dina chanser till att bli godkänd.

Att låna utan säkerhet skall inte heller förväxlas med att du kan få lån även om du saknar inkomst och liknande. De flesta långivare kräver faktiskt att du har någon form av inkomst för att bevilja dig ett lån, oavsett lånesumma. Vissa undantag finns, framförallt när du tar ett lån på mindre summor men du bör själv överväga ifall du skall låna om du inte har någon fast inkomst.

Är du osäker på hur din kreditvärdighet kommer att bedömas är det en stor fördel om du har en borgensman eller medsökande till ditt lån. Då ökar möjligheten att du får ditt lån beviljat och dessutom med bra villkor, såsom ränta och önskad avbetalningstid (löptid).

När du till motsatsen mot att låna utan säkerhet, lånar med någon form av säkerhet, innebär det i korthet att det du lånar till sätts som säkerhet för lånet. Du  kan också använda befintliga tillgångar såsom bostadsrätt eller fastighet som säkerhet för nya lån som inte alls har med själva bostaden att göra.

Blancolån är också en vanlig benämning på den här sortens lån, numera är det sällan man hör det uttrycket och lån utan säkerhet är mer vanligt förekommande. Storleken på lånen är inte det som avgör om det är ett lån utan säkerhet eller inte. Det finns lån på mellan 500 - 600 000 kr utan krav på säkerhet.
För de allra största lånen i den här kategorin krävs förstås att du har god ordning på din ekonomi och en förhållandevis hög inkomst men de flesta kan hitta ett lån som passar.

Det är svårt att få lån på över 400 000 kr om man inte har väldigt fin kredithistorik, hög inkomst och få UC kontroller. Om man vill söka så stora lån, ökar chanserna drastiskt om man kan ordna en medsökande till sitt lån. Många gånger är det till och med befogat att ta ett lån gemensamt eftersom det kanske handlar om gemensamma investeringar eller gemensam konsumtion.