Lån med betalningsfria månader

Vad innebär egentligen ett lån med betalningsfria månader? Det ska inte förväxlas med de erbjudanden som små smslån ibland erbjuder. Vi förklarar vad en betalningsfri månad är och hur det fungerar.

Betalningsfri månad

Betalningsfri månad betyder att du tillåts att hoppa över månadsinbetalningen för ditt lån. Det gäller både amorteringen (själva avbetalningen) och räntan. Det är långt ifrån alla lån som tillåter betalningsfri månad och vill man redan från början veta att man söker ett lån som kommer att tillåta en eller flera betalningsfria månader per år, måste man välja ett sådant lån redan från början innan det är för sent att ångra sig och söka ett annat lån.

Det kan vara skönt att veta att man kommer kunna använda sig av betalningsfri månad, även om man inte väljer att göra det. Ett lån med en eller flera betalningsfria månader ger dig möjlighet att ha lite marginal om något oförutsett inträffar.
 

Så fungerar betalningsfri månad

Oftast behöver du anmäla på något sätt, att du tänker utnyttja möjligheten till betalningsfri månad men det finns också lån med betalningsfri månad som tillåter att du bara hoppar över en månadsinbetalning, utan föranmälan. När du använder dig av betalningsfri månad, kommer lånet att skjutas fram och lånelängden blir alltså framskjuten för varje gång du utnyttjar betalningsfri månad.

Det kommer också att läggas på ränta som påförs din totala skuld men nästkommande månad betalar du som vanligt igen utan att det blir någon förhöjd månadskostnad för det. Det kan vara så att den del av ditt lån som avser amortering, minskar lite nästkommande månad, till förmån för att du istället betalar den ränta som du skulle ha betalat när du valde att ha betalningsfri månad.

Förväxla inte lån med betalningsfri månad med erbjudanden om att "skjuta upp fakturor" som tidigare ofta förekom bland smslån och liknande. En betalningsfri månad ska vara helt och hållet utan krav på inbetalning den månaden. Lån som du kan "skjuta upp" kräver ofta att du betalar en avgift ändå.

Koppla av med ett lån med betalningsfria månader
Koppla av med ett lån med betalningsfria månader

Hitta lån med betalningsfri månad

Att hitta lån med betalningsfri månad kan vara lättare sagt än gjort och det krävs ibland ett litet detektivarbete för att hitta just de lånen som erbjuder detta. Ibland finns inaktuella förteckningar över lån med betalningfri månad, vilket därför alltid bör kontrolleras av dig själv. Genom att gå igenom och jämföra alla lån som är lämpliga att söka på nätet, kan se vilka som erbjuder dig betalningsfri månad.

Ett lån som sticker ut i mängden när det gäller betalningsfria månader är Bynk. Hos dem får du möjligheten att ha många betalningsfria månader per år.
 

Gratis lån utan ränta och avgifter

Gratis lån utan ränta och avgifter är ofta kortfristiga och just nu finns det inga gratis lån där du kan låna pengar utan ränta och avgifter längre än 1 månad. Men att låna pengar gratis i en månad är också bra. Ofta handlar det om att det är nya kunder som inte lånat av långivaren tidigare, som erbjuds första lånet gratis men det finns också lån där du återkommande kan låna pengar utan ränta och avgifter.
 

Hitta konstnadsfria lån utan ränta och avgifter

Det är förstås jättesvårt att veta på rak arm vilka lån som är gratis utan ränta och utan en bra information på någon hemsida på nätet där en sammanställning över gratis lån utan ränta finns, är det nästan omöjligt. Det går inte att söka på måfå efter gratis lån utan ränta eftersom det är ganska ovanligt med den här typen av lån. Det finns ett fåtal räntefria lån men ofta handlar det om mycket tillfälliga lösningar.
 

Alternativ till lån med betalningsfri månad och lån utan ränta

Ett annat alternativ om man vill skjuta fram betalningen så långt som möjligt, eller låna pengar gratis utan ränta, är att använda sig av ett kreditkort istället för ett vanligt lån.
Med ett kreditkort kan du använda pengarna till inköp, betala räkningar eller ta ut kontanter i en uttagsautomat. Beroende på när i månaden du gör dina inköp eller uttag, får du ett antal dagar på dig innan du behöver betala in din utnyttjade kredit.

Kreditkort är oftast gratis lån/kredit utan ränta så länge du återbetala hela din använda kredit när fakturan kommer. Villkoren för kreditkort skiljer sig förstås åt mellan olika banker men det finns många förmånliga kreditkort där du kan låna pengar gratis utan ränta utan att det ens tillkommer några avgifter för själva kortet.
 

Länkar och bra artiklar i ämnet betalningsfri månad

Artikel 2017-10-30: Lån med betalningsfri månad

Den här sidan uppdaterades senast 2020-02-14.