Betalningsanmärkning och konsekvenser

Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning sänker din så kallade kreditvärdighet väsentligt. Att ha låg kreditvärdighet påverkar dina möjligheter och val när du skall låna pengar oavsett om du skall låna pengar online eller på din vanliga bank. Det finns förstås ett antal långivare som faktiskt accepterar dig som kund trots betalningsanmärkning.

Framför allt innebär det att du kan låna pengar även med betalningsanmärkning men oftast till något sämre villkor och ränta än om du inte hade någon betalningsanmärkning.
 

Hur uppstår en betalningsanmärkning

Om du är skyldig någon pengar och inte betalar tillbaka dessa inom utsatt överenskommen tid, kan fodringsägaren ansöka hos Kronofogden om ett så kallat betalningsföreläggande. Fordringsägaren riktar då genom Kronofogden ett krav på dig att betala din skuld.

Ansökan om betalningsföreläggande, registreras och skickas med brev till dig. I ansökan ser du vem som anser sig ha ett krav mot dig och hur stor skulden är. Du har då en viss tid på dig att invända mot kravet (normalt sett är detta ca 14 dagar). Är kravet rätt och riktigt och du inte gör några invändningar utfärdar Kronofogden ett utslag.

Uppgifterna om detta registreras hos kreditupplysningsföretagen och leder då vanligen till en betalningsanmärkning. När ett betalningsföreläggande registreras mot en juridisk person hämtas uppgiften vanligtvis av kreditupplysningsföretagen redan vid ansökan.

Du  kan läsa mer om vad en betalningsanmärkning är och hur den uppstår hos Kronofogdemyndigheten.
 

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar

Kreditupplysningsföretagen kommer i de flesta fall ha kvar uppgifter om betalningsanmärkning på en privatperson i tre år. Det är ganska lång tid och ofta ställer en anmärkning till det ganska rejält när man vill teckna överenskommelser om olika saker.

För juridiska personer (företag) får uppgifterna finnas kvar i fem år. När en ansökan om betalningsföreläggande registreras mot en juridisk person finns den uppgiften kvar i längst två år efter utgången av det år då ansökningen gjordes.

Uppgifter om eventuell skuldsanering ska i normala fall försvinna fem år efter den dag den tillkom. Om betalningsplanen är längre än fem år försvinner uppgiften den dag betalningsplanen tar slut. Skuldsanering är en åtgärd som du kan ansöka om hos Kronofogdemyndigheten.
 

Går det att låna pengar trots betalningsanmärkning

Det går att låna pengar trots betalningsanmärkning. Har du i övrigt fått hyfsat ordning på din ekonomi, är det idag många långivare som accepterar dig som låntagare trots att du har en eller till och med flera betalningsanmärkningar.

Det du skall tänka på är förstås att din kreditvärdighet när du har betalningsanmärkning är låg och då får du som regel sämre lånevillkor än om du inte haft någon betalningsanmärkning registrerad på dig. Har du väldigt dålig ekonomi, vill vi avråda från att ta lån eftersom det kanske bara löser din ekonomiska situation på kort sikt.

Måste du ändå låna med betalningsanmärkning rekommenderar vi starkt att du samtidigt ser till att få god ordning och reda på din ekonomi och att du gör en budget som du sedan följer till punkt och pricka tills du kommit i ordning med din privatekonomi.

Den som är i behov av lån även om det finns anmärkningar i kreditupplysningsföretagens register bör vara extra noga i sitt val av lämpliga lån. Dels är det onödigt att ansöka hos kreditföretag som ändå inte kommer att godkänna personer med anmärkning och i många fall vill man helst också undvika UC förfrågningar.

Många väljer att i första hand söka lån utan UC kontroll med BankID eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att få svar på om man kommer att bli godkänd eller inte. Samtidigt orsakar den sortens lån inte heller onödiga UC kontroller.
 

Låna trots skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten

Att låna trots skuld hos Kronofogdemyndigheten är mycket svårt. Villkoret för att låna pengar även om man har skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är som regel att du äger en bostad som du kan ställa som säkerhet för lånet.

Bostaden kan enbart belånas upp till en viss andel så om du redan har bostaden som säkerhet för exempelvis ett bolån eller annat lån kommer dina möjligheter till lån begränsas ändå. Normalt sett kan man belåna en bostad på mellan 70 -80% av bostadens värde.

Marginalen Bank tillhör en av de banker som kan godkänna så kallade omstartslån om du har en bostad att sätta som säkerhet för lånet.
 

Den här sidan uppdaterades senast 2018-02-03.