I många tidigare inlägg har vi koncentrerat oss på vilka lån du kan söka och få om du har dålig kreditvärdighet. Ärligt talat är det ganska sällan som just de krediterna samtidigt är de mest förmånliga och bäst även för dem som har bra kreditvärdighet.
För tydlighetens skull så vill vi informera om att det är så kallade blancolån eller lån utan säkerhet som vi pratar om.

 

Har du ett rimligt antal UC förfrågningar, en stadig inkomst som överskrider dina utgifter, inga betalningsanmärkningar och en trygg tillvaro i övrigt är dina möjligheter att få ett riktigt bra och billigt lån mycket goda.

Problemet på nätet är att det är ganska lätt att hitta de allra enklaste lånelösningarna som kanske inte alltid är de billigaste. Du däremot, sitter i en mycket bättre ekonomisk situation än många andra och förtjänar verkligen ett riktigt billigt lån med bra villkor. Du ska inte nöja dig med räntor på 11% utan du ska bli erebjuden ett lån med lägre ränta än så.

Hur lågt du kan pressa priset beror på exakt hur bra scoring du visar dig ha när låneföretaget skickar efter en kreditupplysning på dig. Att låna med bra kreditvärdighet och få de bästa erbjudandena kan ibland vara en utmaning det också. Särskilt om man inte har full insikt i vad som utgör ett bra och billigt lån.
 

Bästa strategin för så billigt lån som möjligt

Bästa strategin för att komma undan så billigt som möjligt är att söka lånet genom en låneförmedlare. Du kan helt riskfritt skicka iväg din ansökan till 2-3 låneförmedlare samtidigt utan att din kreditvärdighet riskerar att falla som en sten.
En låneförmedlare genererar nämligen bara en enda UC kontroll trots att var och en av dem, kommer att skicka din låneförfrågan till ett tjugotal banker samtidigt.

Att göra sin ansökan genom en låneförmedlare är kostnadsfritt för dig och det kommer inte att påverka lånets pris negativt. Snarare tvärtom, lånet kommer att bli så billigt som möjligt eftersom de banker som får din ansökan, bokstavligen ska tävla om att få dig som kund hos sig. Läs mer om att söka lån genom låneförmedlare.

Genom att söka lån genom en låneförmedlare får du snabbt en realistisk bild av hur låga räntor just du kan komma att erbjudas oavsett vilken bank du vänder dig till.
 

Vad kan räknas som billigt?

Billigt lån har låg ränta Billigt lån har låg ränta

Okej, billigt kan säkert vara ett relativt begrepp beroende på vad du har för referenser sedan tidigare. Men har du bra kreditscoring ska du kunna bli erbjuden ett lån med en ränta på mellan 4 - 10% beroende på hur bra faktiskt är.

Att hoppas på räntor under 4% är nog lite väl optimistiskt eftersom vi pratar om privatlån utan några som helst krav på säkerhet för lånet.

Vad du ska använda lånet till kan förstås göra att räntan ändå blir lägre. Om du exempelvis ska köpa en bil för pengarna kan ditt lån ändå bli billigare även om du inte lämnar bilen som säkerhet för lånet. Ett annat exempel är om du ska ta ett lån för att lösa andra gamla skulder. Om du har en rimlig skuldsättning och ser ut att kunna betala ditt lån med god marginal, kan ett lån som tas i syfte att finansiera gamla skuler, vara billigare än om du söker ett lån enbart för ny konsumtion.

Att söka lånet tillsammans med en medsökande ger ofta också en positiv effekt på priset. Ofta får ni bättre ränta eftersom lånet anses som säkrare för långivaren, när ni är två personer som lånar tillsammans.

I hur stor omfattning reproräntan påverkar priserna på helt vanliga privatlån utan säkerhet är svårt att säga. Det verkar inte som att räntorna på lån utan krav på säkerhet påverkas alls och om de gör det så är det ytterst marginellt. Däremot kan bolån och annat påverkas när reproräntan förändras. Läs mer om reproräntan på Riksbankens webbplats.
 

Hur stora lån kan man få?

När vi pratar om stora privatlån utan säkerhet finns det begränsningar i hur mycket du kan låna. Det finns en koppling mellan din årsinkomst och hur stora skulder du anses kunna klara av att återbetala.

I nuläget är det svårt att låna mer än 400 000 kronor om du inte har en medsökande för lånet men har du riktigt bra inkomst kan lån på upp till 600 000 kronor hos en och samma långivare vara fullt möjligt.

Vill du låna mer pengar än så, kommer du att behöva vända dig till flera banker samtidigt och då ta mer än ett lån. Det kan få konsekvensen att de sammanlagda lånen blir ganska kostsamma för dig i form av månadskostnad. Leta efter stora billiga lån utan säkerhet så vet du hur dina valmöjligheter er ut.
 

Vad du ska undvika för att bevara din goda kreditvärdighet

Du ska så klart vara försiktig med allt för många UC förfrågningar. Skaffa inte heller för många krediter oavsett om du tänker använda dem eller inte. Många frestas av att ha en lång rad med kreditkort i plånboken, vilket inte bara är onödigt, det ser inte heller bra ut i din kredithistorik.

Om du är oaktsam kan det gå snabbare än du tror att bara genom att slarva när du söker lite för många lån, sänka din kreditvärdighet till botten även om din totala skuldbörda inte ens har ökat. Du vill inte slarva bort din möjlighet att få bra lånevillkor genom att vara oförsiktig och sedan drabbas av låg kreditvärdighet i motsats till ditt ursprungsläge.
 

Det här inlägget skrevs 2020-01-22 med publicering 2020-01-06.
Författare: Kristina Eriksson

Läs hela inlägget »
Det har definitivt blivit svårare tider för snabblån och smslån som inriktar sig på att vara det som numera kallas för högkostnadskrediter. Det är villkoren för kreditföretagen som skärpts och ny lagstiftning har begränsat dessa företags möjligheter att tjäna oproportioneligt mycket pengar på den här sortens lån.
 

Vad menas med högkostnadskredit?

Högkostnadskrediter

I samband med att det infördes ett antal nya delar och i konsumentkreditlagen under hösten 2018 myntades det nya begreppet "högkostnadskredit".

I den nya uppdaterade konsumentkreditlagen definieras klart och tydligt vad som räknas in i det nya begreppet. De lån som har en effektiv ränta som uppgår referensräntan (som förnärvarande är extremt låg) plus  30 procentenheter utöver det, faller inom ramen för högkostnadskrediter. Lite förenklat kan man säga att med dagens referensränta, ingår alla lån som har en effektiv ränta som är högre än 30% i detta.
 

Enkla lån som inte är högkostnadskrediter

Nu tror du kanske att detta innebär slutet på snabba och enkla lån online. Men som tur är för dig som söker efter sådana finns det fortfarande många olika lösningar. Förutom de lån som faller inom ramen för det nya begreppet, finns det även gott om bra och snabba lån som inte är högkostnadskrediter.

Du ska tänka på att även de lån som är högkostnadslån, kan bli billigare alternativ så länge du anpassar din återbetalningstid på ett klokt sätt. Att välja krediter med låg månadsränta ger dig möjlighet att få billigare lån även om årsräntan är hög. Dina möjligheter till en snabb amorteringstakt kommer att avgöra hur prisvärt olika alternativ är för just dig.

Inget har heller förändrats när det gäller lån utan UC som inte är högkostnadskrediter. Delvis beror det på att kreditföretagen har anpassat sina låneprodukter utifrån den nya lagen men det är också allt fler företag som nischar sig på just den sortens lån.
 

Flera nya begränsningar som drabbar kreditföretagen men gynnar dig

Räntetak gör det billigare för dig som konsument.
Ett räntetak innebär att kreditföretaget inte får ta ut en effektiv årsränta som överstiger referensräntan plus 40 procentenheter. I nuläget betyder det i praktiken att en effektiv årsränta aldrig får vara högre än 40 procentenheter på ett år.

Du kan ändå kan hitta lån med högre ränta, vilket beror på lånens upplägg i övrigt. Kreditföretagen vill förstås hitta lösningar dels för att du som har låg kreditvärdighet ska kunna låna men också för att de ska få vad de anser som en rimlig kompensation för att de lånar ut pengar till dig.

Kostnadstak för lånet i sin helhet.
Det införda kostnadstaket är något som varit på gång att införas länge. Taket begränsar hur höga de totala kostnaderna får vara för krediten.  I det tak som nu satts, ska du som låntagare aldrig behöva betala mer än det totala lånade beloppet i kostnader utöver amorteringar. I dessa kostnader inkluderas alla de saker som utgör priset för lånet så som ränta, uppläggningsavgifter, dröjsmålsränta, aviavgifter, kostnader för inkasso med mera.

Exempel som förklarar kostnadstaket enkelt:
Om du lånar 20000 kronor får sammanlagda beloppet inklusive räntor och alla andra kostnader som lånet medför, inte överstiga 40000 kronor totalt.

Krav på kreditprövning.
Låneföretaget måste utföra en kreditprövning för att beräkna om du ska kunna få ett lån eller inte. Detta gäller numera alla, till skillnad mot tidigare då krediter med kort löptid och mindre avgifter undantagna från kravet på kreditprövning. En kreditprövning kan innebära att en kreditupplysning beställs från ett kreditupplysningsföretag.

Förlängning av lånets löptid (återbetalningstid).
Den ursprungliga återbetalningstiden för ett lån eller en kredit kan nu bara göras en gång. Om förlängningen är kostnadsfri för dig eller att skälig avbetalnignsplan är överenskommen går det att göra undantag.

Marknadsföring och information om villkor.
När någon marknadsför eller informerar om en högkostnadskredit måste kreditgivaren eller den som informerar åt kreditföretaget tydligt ge information om att det rör sig om en högkostnadskredit.

Kreditgivaren måste också informera om riskerna med skuldsättning samt var du kan vända dig för att få stöd och hjälp med budget- och skuldfrågor.

Utöver detta, måste marknadsföringen av alla slags krediter vara måttfull, vilket innebär attt marknadsföringen ska vara saklig och balanserad. Inte heller får den vara eller upplevas som påträngande.
 

Vad innebär det här för dig?

För dig som lånesökande innebär den nya lagen att du i många fall får billigare räntor. Även den som behöver lån med väldigt dålig kreditvärdighet, kan få ett lån till rimligt pris.

Du kommer inte längre att se de typer av ockerräntor som funnits tidigare, vilket ger en något mer rättvis lånemarknad. Det kommer fortfarande vara så att den med bra kreditvärdighet får de allra billigaste lånen men skillnaderna kommer att minska.

Kostnadstaket är en fördel för dig som lånekund. Det är lite enklare att förstå vad lånet maximalt kommer att kosta.

Sannolikt kommer vi att se ännu fler varumärken och låneprodukter som ändrar sina villkor och låneformer framöver.
 

Konsekvenser för kreditföretagen

Kostnadstak och räntetak kommer definitivt att leda till minskade inkomster för kreditföretagen. Det kommer att innebära en hårfin balansgång för dem att marknadsföra sig med måttlighet, samtidigt som konkurrensen dem emellan fortfarande kvarstår.

Branschens största konkurrensmedel, nämligen låga priser och låga räntor kräver större avvägning, då det är svårare att tjäna pengar på kortfristiga lån och krediter än på lån med många års löptid där ränteinkomsterna kommer att rulla in under kanske 10-18 års tid.

Kreditmarknaden kommer mer eller mindre att tvingas anpassa sina varumärken och lån utifrån hur de ska kunna få dig som kund, varför du ska välja just dem och så vidare.
 

Det här inlägget skrevs 2020-01-22.
Författare: Kristina Eriksson
 

Läs hela inlägget »

Är du trött på att bråka om pengar i ditt förhållande? Olika relationsundersökningar visar gång på gång att pengar är en av de saker vi bråkar mest om i våra förhållanden. Ovsett om du är i ett nytt förhållande eller om ni hängt ihop länge, är det bra att gå igenom hur ni ska dela upp ekonomin.

Att helt enkelt ta tjuren vid hornen och sätta sig ner och göra upp om hur ni vill dela upp ekonomin är ett effektivt sätt att slippa tjat och gnat i vardagen. Synen på pengar skiljer sig och det handlar ofta om en kombination av tillgången på pengar, uppfostran och kultur.
 

Tre tips på hur ni kan dela upp ekonomin

 • I färska relationer och relationer där båda har jämförbara inkomster passar det ofta bra att ha en helt uppdelad ekonomi. Det innebär att ni båda sköter och behåller era egna pengar och delar upp de gemensamma utgifterna i två lika delar.
 • Att ha en helt gemensam ekonomi innebär i praktiken att ni lägger pengar från era bådas inkomster till en gemensam pott/gemensamt konto och tar utgifterna från denna. Detta är ofta mest rimligt om ni har gemensamma ekonomiska åtaganden såsom att ni köpt bostad, bil eller annat tillsammans. Men det passar också dem som har haft sin relation ett tag och är redo att ta nästa steg till ett gemensamt liv "på allvar". Detta fungerar bäst om ni båda har ungefär likadana köp- och sparbeteenden samt att ni accepterar varandras inköp till fullo.
 • Proportionerlig uppdelning utifrån inkomst. Detta passar bra om ni vill leva i en jämlik relation även om ni har väldigt olika stora inkomster. De flesta som väljer det här sättet slår ihop kostnader och sedan betalar de procentuellt efter storleken på inkomster. Detta ger en mer rättvist fördelad ekonomi.

Att ha ett gemensamt konto för löpande utgifter är bra. Det blir lätt att se hur mycket pengar som går åt varje månad och att skaffa ett särskilt matkonto är också något som många gör. När det kommer just till matkonto, är det många som delar upp inbetalningarna till det proportionerligt utifrån hur mycket mat var och en konsumerar. Kanske en av er äter mer mat som köpts in genom det gemensamma kontot, då är det också rimligt att fördela insättningarna därefter. Det kan till exempel vara så att en av er alltid äter lunch hemma och den andra inte. Det kan också skilja mycket i matkonsumtionen i stort om man är en man och en kvinna med olika intag av mat i mängd sett.

Allt detta är bara idéer kring hur man kan förhålla sig till att ha delad ekonomi. Sedan är det upp till var och en att bestämma sig för vilket sätt som passar bäst för dem.

När det kommer till att låna pengar med en medsökande, bör man alltid i förväg bestämma hur lånet ska återbetalas och vem som ska betala vad. Man blir solidariskt betalningsansvarig när man tar ett lån med medsökande, vilket är värt att tänka på.
 

Läs hela inlägget »
Att få bättre ekonomi är ett nyårslöfte som i de allra flesta fall kräver en egen insats i form av lite arbete, disciplin och ordning och reda. Många nyårslöften blir liggande utan åtgärd men om du tillhör dem som lovat dig själv att få mer pengar över, så är det bara att sätta igång.

Det är lättare än många tror att förändra privatekonomin till det bättre.
Allt detta utan att besöka experter på banken eller att vinna storvinsten på Lotto. Allt kanske startar med att du bestämmer dig för att samla ihop gamla lån och krediter eller med att du slutar shoppa saker du inte behöver. Lösningarna ser olika ut från person till person.
 

En enkel planering och stenhård disciplin

Att planera för att bli rik är en sak, det har nog många gjort någon gång i livet. Men hemligheten är sedan att leva disciplinerat utifrån den plan man faktiskt tänkt ut.

Att få ordning och reda på ekonomin med en långsiktig plan att bli rik är inte så svårt som många tror om man bara börjar i rätt ände.
Det handlar alltid om att ha så små utgifter som möjligt och sedan skaffa pengar på alla sätt som bara är möjligt. Men detta betyder inte att du måste ha tre heltidsjobb och leva på vatten och bröd. Tvärtom är det ganska enkelt bara du skaffar koll på läget.
 

Universallösningen är att minska utgifterna

Att skaffa mer pengar snabbt är inte alltid så enkelt även om det finns gott om ideer och förslag på hur man kan skaffa pengar snabbt.
I första steget mot dina mål att få mer pengar över, ska du lägga allt fokus på att sänka dina utgifter och sedan kan du fundera på om du även har möjlighet att öka dina inkomster.

De flesta brukar börja med att räkna ut hur mycket pengar de gör av med på olika saker i dagsläget och hur mycket pengar de vill unna sig att spendera på olika saker i sitt nya liv på vägen mot mer pengar i plånboken.
Många låter sig sedan nedslås av det faktum att många utgifter är väldigt svåra att påverka och kanske tappar de helt modet redan där. Gör inte det! Att se över utgifter och fasta kostnader är fullt möjligt även om det kanske ser ut att handla om småpengar.

Många kör också fast när de ser hur mycket pengar de lägger på lån och krediter som de har sedan tidigare. Att ansöka om ett lån för skuldfinansiering är för många en mycket god kickstart. Det finns människor som sparar in flera 1000-lappar per månad på att samla ihop gamla lån och krediter.
 

Det är småpengarna du blir rik på?

Många har säkert hört att det är småpengarna du blir rik på. Det är verkligen något att tänka över för till viss del ligger det otroligt mycket sanning i det. Att exempelvis dra ner på restaurangluncher kan tyckas vara småpengar med argumentet "man ska ju ändå äta" men det kan handla om att spara 80-120 kr per dag! Låt oss säga att en hemmalagad matlåda kostar dig 20 kr att laga (vilket är ganska högt räknat) och du annars skulle ha ätit restauranglunch för låt oss säga 100 kronor - då kan du spara 80 kronor per dag du låter blir restauranglunchen.
Låt oss sedan säga att du äter lunch på restaurang 10 gånger på en månad. Då har du plötsligen sparat 800 kronor bara på en månad.

Ett annat exempel är att byta försäkringar. Hemförsäkring, bilförsäkring och annat är en fast utgift som många bara betalar varje gång räkningen kommer, utan att reflektera över huruvida priset är rimligt eller inte. Att spara in en 50-lapp per månad på billigare försäkringar kommer att innebära tusenlappar på lång sikt.

Om du bestämt dig för att ta ett lån för att få en kickstart i ditt nya rikare liv, är det viktigt att du sedan håller dig till din planering. Om inte kommer det inte att hända så mycket mer än att du får lite mer pengar över med anledning av sänkta lånekostnader. Att göra en enkel budget är nästan helt nödvändigt för att din planering ska hålla.

Lycka till med ditt rikare 2020!
 

Läs hela inlägget »
Akut behov av pengar kan uppstå av flera anledningar. En vanlig sådan är oförutsedda händelser eller årstider som av sin karaktär medför extra kostnader för många (jul, semester eller annat).
Oavsett varför du är i akut behov av pengar och behöver skaffa pengar enkelt och snabbt så finns det lösningar för de flesta.

Många lockas av freselsen att få pengar på kontot direkt inom några minuter, vilket kan leda till lite förhastade beslut som man kanske får ångra senare. Innan du bestämmer dig för att ta ett snabbt lån för akut behov, ska du tänka efter noga så att du har förmåga att betala tillbaka lånet när det är dags. Tänk på att även om du lyckas få ett lån utan ränta, ska själva lånet ändå betalas tillbaka förr eller senare.

Det är alltså värt att ta sig en funderar på några olika saker innan man klickar till sig snabba pengar genom ett onlinelån.

 • Behöver du verkligen pengarna just nu eller kan du vänta tills nästa lön?
 • Vad kommer du att behöva göra för uppoffringar om du väljer att avstå från att ta ett snabblån?
 • Kan du skaffa pengar på annat sätt eller låna pengar av vänner och familj?
Om du ändå känner att ett lån är den enda utvägen behöver du ta ställning till en del andra saker innan du skrider till verket och ansöker om ett lån online.
 • Hur mycket pengar behöver du? Ta inte i för mycket då du kan ångra dig sen.
 • Är du säker på att du kommer att kunna återbetala inom utsatt tid? Om du inte är det, avstå från att låna och bit ihop.
 • Hur mycket är du beredd att betala i ränta? Räntan är kostnaden för att du lånar och kommer ovanpå/utöver själva lånebeloppet.
 • Är det ett till fullo utbetalt lån på en viss summa du behöver eller är en kontokredit online vara ett alternativ? (Fördelarna är många med onlinekrediter).
 • Är ett mindre snabblån den bästa lösningen för dig eller behöver du titta på olika alternativa lösningar för att skaffa ett samlingslån samtidigt som du tar ett nytt lån?
 • Tror du att du har svårt att få lån med anledning av dålig kreditvärdighet? I så fall begränsas du till att söka efter den sortens lån man kan få trots låg kreditvärdighet, vilket ofta är lite dyrare lån även om långt ifrån alla är så kallade högkostnadskrediter.

Om du känner att det finns minsta lilla risk för att du ska få återbetalningsproblem ska du akta dig för att söka lån. Att hamna i en ond cirkel där du har behov av att låna pengar annat än tillfälligt, kan få tråkiga följder om du inte klarar av att betala tillbaka lånen som du ska.
Särskilt långivare för mindre snabblån, har antingen dyra lösningar för att skjuta fram betalningen någon enstaka månad eller i värsta fall skickar de iväg ditt ärende till inkasso direkt.

I enstaka fall kan det ändå vara motiverat att ta ett snabbt akutlån för att lösa en besvärlig ekonomisk situation. Då tar du risker genom att låna pengar för att lösa ett akut problem med pengar. Förhoppningsvis fungerar din plan för hur du ska återbetala pengarna men det finns också andra effektiva sätt att skaffa snabba pengar på. Visst ska det erkännas att det kanske inte går lika snabbt som att ta ett lån, det beror på dina personliga förutsättningar och också på om du har saker att sälja för att på så sätt skaffa pengar jättesnabbt utan att ta lån.

Om du inte kan betala tillbaka pengarna kan det leda till betalningsanmärkningar och andra tråkiga påföljder. I den situationen vill ingen vara!

Att ta sig ur en skuldfälla kan bli knepigt och om du därtill saknar regelbunden inkomst så ska bör du för säkerhets skull, avstå helt från att låna pengar.
Har du varaktiga problem med din ekonomi kan du söka hjälp att få ordning på den. De flesta kommuner har kostnadsfri ekonomisk rådgivning att erbjuda. En nackdel med det är förstås om du känner att din personliga integritet skadas av att uppsöka sådan hjälp. Ofta kan personer i små kommuner känna ångest över att ta kontakt med kommunens ekonomiska rådgivare.

Väljer du att försöka lösa saken på egen hand kan vi kanske bidra med lite tips på hur du får ordning och reda på din ekonomi.
 

Läs hela inlägget »
Tillhör du en av dem som ägnar tid åt att fundera på hur du ska få bättre ekonomi och mer pengar? Har du svårt att få lönen att räcka till allt du vill köpa och göra varje månad? Då kanske det är dags att ta tag i din ekonomi på ett långsiktigt och hållbart sätt för ett nytt år med bättre ekonomi och mer pengar på fickan.

1. Omförhandla och samla dina lån

Väldigt många personer har lån eller krediter som de av ren slentrian bara betalar på varje månad. I värsta fall har kostnader för lån och krediter börjat ta allt för stort utrymme av den månatliga inkomsten och då kan man ha hamnat i en ond cirkel av avbetalningar.
Det är enkelt att köpa saker på avbetalning och sedan sitter man där med lån, krediter och butiksköp på avbetalning och när man räknar ihop alltsammans blir det ofta höga summor som ska betalas varje månad.

Om du känner igen dig i detta, bör du på allvar fundera på att samla ihop alla dina gamla lån och krediter och istället ta ett lån för skuldfinansiering, vilket kan göra att du får flera tusenlappar mer över varje månad när alla räkningar är betalda.
Om du inte vet vilket lån du ska välja kanske vi kan rekommendera Bynk som är ett modernt lån med bra villkor.
 

2. Se över dina försäkringar

Genom att se över dina försäkringar, kan du säkert spara in några hundralappar per månad, beroende på vilka och hur många försäkringar du har. Problemet med försäkringar är att de i princip alltid har en årsförfallodag och du kan sällan säga upp dem innan detta datum inträffar.

Det här är också en av de huvudsakliga orsakerna till att många missar och glömmer bort att förhandla om bättre och billigare försäkringar. Kanske du har tagit fram dina försäkringspapper någon gång för att inse att det är flera månader kvar tills du kan byta försäkring och därför skjutit fram det tills du missat även nästa årsförfallodag.

3. Se över ditt elavtal

De flesta kan inte välja elnätsleverantör då det är Vattenfall som står för i princip hela det Svenska elnätet i tätbebyggt område. Men vilken elleverantör du har kan du själv välja och priset skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken elleverantör du väljer.

Många har ideologiska tankar kring vilken sorts el man vill köpa medan andra kanske bara ser till priset. Genom att jämföra elavtal kan du själv välja både vilken sorts el du vill ha men också vilka villkor för avtalet du vill ska gälla. Det vanliga är att man har fast pris, rörligt pris eller en mix däremellan. Att surfa runt på egen hand är tidskrävande och svårt då det är en utmaning att överblicka de olika villkoren och priserna. Hos Compricer kan du få kostnadsfria jämförelser för att teckna det billigaste elavtalet.

4. Se över dina telefonikostnader

Det är numera vanligt att köpa telefon på avbetalning genom sin mobiloperatör. Många gånger förbinder man sig samtidigt till ett abonnemang på en viss tid men så är inte alltid fallet.
Exempelvis Tele2 har bindningsfria abonnemang och du kan när som helst byta tjänster.
Se över vad du har för abonnemang för mobilen och säg upp den fasta telefonin om du inte har någon användning för den.
Genom att välja rätt telefonavtal kan du spara flera hundralappar per månad. Många har ett alldeles för "stort" och omfattande abonnemang eller så kan de tjäna pengar på att skaffa ett abonnemang med fast pris.
 

5. Säg upp tjänster du inte behöver

Spotify, TV-kanaler, tidningsprenumerationer och andra tjänster är ofta sådana som många av oss är lite för bekväma för att se över regelbundet. Tittar du verkligen på alla TV-kanaler du har, kan du stå ut med ett Spotify med reklam istället för att betala för det? Lyssnar du ens på Spotify för att det ska vara motiverat att ha ett betalabonnemang? Likaså gäller olika tidningsprenumerationer m.m.
Kanske har du någon gång i din iver råkat tacka ja till att prenumerera på olika hälsopreparat eller vitaminer? Går de att säga upp?
 

6. Sälj saker du inte behöver

En oväntad och underskattad inkomstkälla är att rensa i garderober, förråd och skåp. Att sälja saker man inte behöver, kan dra in en ordentlig slant om du har tur.
Kanske har du gamla leksaker och tidningar som med tiden blivit värdefulla?
Orientera dig gällande priser innan du lägger ut saker till försäljning. Du vill inte sälja dina saker för billigt men inte heller stå med dem kvar för att du satt för högt pris.
Läs mer om olika sätt att skaffa mer pengar på, utan att ta ett lån.
 

7. Gör en budget och håll den

För många räcker det att få lite mer ordning och reda på sin ekonomi för att få mer pengar över till nöjen och annat. Genom att göra en budget och hålla sig till den, kan bara den ökade medvetenheten om vad dina pengar faktiskt går åt till, göra att du får bättre ekonomi.

Många tycker också att det är effektivt att föra någon sorts av kassabok för alla inköp de gör. På så sätt minskar småinköpen per automatik då du ser vad pengarna går åt till på ett mer överskådligt sätt.
Att göra en enkel budget är inte särskilt svårt och tips på hur man gör en hushållsbudget finns det gott om.
 

Med sänkta lånekostnader, billigare försäkringar, billigare elavtal och lägre kostnader för telefoni kommer du långt. Om du sedan lyckas skaffa extra pengar genom att sälja saker är det ännu bättre.
Oavsett om du lyckas med alla 7 tipsen eller bara några av dem, kommer du sannolikt få en bättre privatekonomi än du har idag.

LYCKA TILL!

Läs hela inlägget »
Ångest och stress är tyvärr ett väldigt vanligt problem i Sverige. Det är ofta pengar, tid och prestationskrav genom egna eller andras förväntningar som ligger bakom problemen. Inte helt sällan kan en längre julledighet även framkalla ångest och stress över annat som man under de lediga dagarna får tid att reflektera över.

3 tips för att slippa ångest och stress inför julen

1. Handla julklappar så tidigt som möjligt

Många lägger mycket tid och pengar på att köpa julklappar till sina nära och kära. Det är vanligt att skjuta detta framför sig av olika anledningar. Kanske är det mycket på jobbet eller så saknar man helt enkelt framförhållning. Ett vanligt problem är också ekonomin, då många inväntar decemberlönen innan de kan gå ut och handla de där sista julklapparna som novemberlönen inte räckte till.
Lösningar:

 • Handla i god tid
 • Ta hellre ett snabbt och billigt lån än att vänta tills dagen då decemberlönen kommer (då är det också som mest trängsel i affärerna).
 • Handla på nätet om du har möjlighet

2. Handla billiga julklappar om du har dålig ekonomi

Många handlar julklappar för mer pengar än de egentligen har råd att avvara. Det är inte för intet att januari månad är Sveriges fattigaste månad. Tänk efter om du verkligen måste handla många och dyra klappar. Skulle de du köper presenter åt verkligen vilja att du försätter dig i dålig ekonomi bara för att ge dem julklappar?
Lösningar:

 • Handla begagnade saker på nätet. Blocket, Tradera och Facebook är utmärkta forum där du kan hitta bra och billiga julklappar i nyskick.
 • Köp inte julklappar på avbetalning i flera olika affärer. Då tappar du lätt kontrollen över vad och hur mycket du har handlat för. Det är ofta billigare att ta ett litet snabblån för att köpa julklappar för, än att köpa på avbetalning i butik. Då får du också en helhetsbild av hur mycket du handlat för och vad det kommer att kosta dig. Det är inte alltid ett snabblån behöver vara en högkostnadskredit, du kan hitta billiga varianter.
   

3. Sänk prestationskraven på dig själv gällande julmaten

Kanske finns det en tradition att man själv gör så mycket som möjligt av exempelvis julmat och andra godsaker. Att köpa färdiga produkter sparar mycket tid och gör att du kan ta det lite lugnare själv eller lägga tiden på annat du behöver göra.
Om ekonomin är ett hinder för julmaten, fundera över vilka billiga alternativ som finns. Kanske kan du dra ner lite på julmaten, behövs det så mycket? Det är ändå samvaro och ledighet som är det viktiga på julen.

Lösningar:

 • Sänk kraven och förväntningarna på hemlagad julmat, köp färdigt istället.
 • Köp billiga alternativ till färdiglagat och råvaror på extrapris, kanske kan du ha ett mer otraditionellt julbord i år med andra rätter än just den traditionella julmaten?
   

Genomförda studier kring julstress

2017 genomfördes Novus på uppdrag av Skandia en studie kring julstress. Studien visadade att en av fem känner stress under december och då framför allt gällande att julen närmar sig. Det finns ingen anledning att tro att läget har förändrats.

2018 publicerades artiklar som angav att risken för fysisk ohälsa på grund av stress också ökar i december månad. Störst är risken att drabbas av hjärtinfarkt på själva julafton skrev Läkartidningen om 2018.

Det har också framkommit att kvinnor känner stress i högre utsträckning än män under december, vilket tyvärr kan bero på egna och andras förväntningar på "julfix".
 

Läs hela inlägget »

Att skaffa pengar snabbt och få pengarna på kontot redan samma dag, är populärt. Särskilt så här inför julen då många vill ha lite extra pengar i plånboken. Oavsett om julen har med saken att göra eller inte, finns det snabba, enkla och lagliga sätt att skaffa pengar på.

Snabblån eller inte?

Är du i tillfälligt behov av extra pengar, är ett snabblån ett bra alternativ. Det du ska titta extra noga på är vilka kostnader som lånet kommer att innebära för dig. Ibland är vanliga banklån bättre när man ser till priset och de behöver inte heller ta särskilt långt tid att bli godkänd för heller.

Den gamla sortens sms-lån och snabblån var ofta väldrigt kortfristiga medan det idag finns snabblån som man kan ha i flera år.
Hitta ett bra snabblån för att få pengarna snabbt och smidigt in på ditt konto då snart ditt lån blivit godkänt.

Om du vill söka efter snabba lån med jättelåg ränta, kan du söka bland andra typer av lån online.

Många menar att snabblån och smslån är en fara för svenska hushåll eftersom det är så lätt att ansöka om lånen online, få svar direkt och pengar på kontot kanske bara inom någon timme. Själva upplägget för hur det fungerar, kan förstås locka vissa personer att ta ett lån, utan att först tänka efter ordentligt. Den som ångrar sig kan dock göra det i enlighet med distansköplagen och så länge du meddelar långivaren att du ångrat dig, blir det inga problem att snabbt lösa lånet. Detta under förutsättning att du inte redan använt upp pengarna förstås.

Om du ångrar dig efter att tiden för ångerrätt har gått ut, ska du alltid ha rätt att förtidsinlösa ditt lån. Det är i praktiken samma sak som att ångra lånet eftersom du ändå i båda fallen får betala ränta för de dagar du haft pengarna på ditt konto.

I vissa fall kan man prata om så kallade högkostnadskrediter, vilket är ett samlingsbegrepp för lån med väldigt hög ränta. Du bör förstås undvika de lån som har omotiverat hög ränta men den som till exempel har svårt att få banklån, kanske bara blir godkänd för lån med lite högre räntesats.
Det är dock en myt att alla snabblån är högkostnadskrediter. Det finns billiga lån utan UC-kontroll.
 

Hellre ta ett lån än att skaffa olagliga pengar

Att hålla sig till snabba, säkra och lagliga sätt att skaffa pengar på, är otroligt viktigt. Många kanske frestas av att skaffa pengar på olagligt sätt, vilket vi definitivt avråder då det kan förstöra tillvaron för vem som helst. Inte heller pyramidspel eller andra mer eller mindre konstiga sätt att skaffa pengar på, är att rekommendera.

Ta aldrig ett lån om du inte vet säkert att du kommer att kunna återbetala det enligt överenskommelse. Att slarva med återbetalningar eller att sätta sig i en situation då du inte kan betala dina räkningar, kan leda till vädligt tråkiga konsekvenser. Du kan till exempel snabbt få en betalningsanmärkning om du slarvar med återbetalning av ett lån. Det är ganska få snabblåneföretag som är särkilt toleranta om du inte kan återbetala lånet men många brukar ändå gå att resonera med om du får tillfälliga betalningsbekymmer.

Känner du dig osäker på om du kan skaffa pengar på andra sätt än att ta ett lån, kan du alltid läsa mer om tips på hur man skaffar pengar utan att låna.

Vid tillfälliga betalningsbekymmer ska du snabbt kontakta din långivare och se hur ni tillsammans kan lösa situationen. Detta brukar normalt sett fungera åtminstone en gång hos många långivare eftersom de seriöst vill hjälpa till. 

Läs hela inlägget »
Skaffa pengar snabbt sommaren 2019 Skaffa pengar snabbt sommaren 2019
Att ha ont om pengar på sommaren när man ofta har ledigt en period, är inte så roligt.

Visst, är sommaren fin och man kan hitta på massa trevliga kostnadsfria aktiviteter såsom att sola, bada och ha picknick i sol och värme så är det kanske inte lika kännbart att sakna pengar.

Om det däremot är som den här sommaren med väldigt varierande väder, kanske man vill ha lite pengar att göra saker för de dagar man inte känner för att vara utomhus och sola och bada.

Att ta ett kortfristigt sommarlån med billig ränta, är ett alternativ som många väljer. Det förutsätter förstås att du kan betala tillbaka pengarna inom utsatt tid. Många små billiga lån kan du välja lång återbetalningstid på om du vill men då ska du se upp med räntan. Höga räntor förekommer på kortfristiga lån eftersom de är tänkta att återbetalas under kort tid.
Det många inte tänker på är att man också kan ta ett mindre lån men på längre tid och sedan betala tillbaka det i snabbare takt än kontraktet säger.
Att göra så ger dig ofta mycket bra ränta men lånet är ofta på minst 5000 eller ibland även på 10000 kr.
 

Låna pengar billigt eller räntefritt

Om du inte har något emot att det skickas en förfrågan om kreditupplysning genom UC, kan du få ett riktigt bra snabblån med mycket låg ränta. På det här sättet kan du låna pengar billigt eller till och med helt räntefritt.

Det enda du behöver göra är att följa tre enkla steg:

 1. Hitta ett billigt lån med låg ränta
 2. Ansök om det belopp du vill låna (eller lägsta möjliga lånebelopp även om du inte behöver så mycket i lån)
 3. Ta så lång återbetalningstid som du önskar. Om det bara finns lån som är på längre tid än du önskar, ta den kortaste återbetalningstiden.
 4. Få svar direkt på skärmen och utbetalning redan samma dag eller senast inom de närmsta bankdagarna (beroende på när du ansöker och hos vilken bank).
 5. Om du lånat mer än du egentligen behövde på grund av lägsta möjliga lånebelopp, betala in en extra amortering med det överskjutande beloppete omgående samma dag du får lånet utbetalt eller dagen efter.
 6. Återbetala lånet enligt plan eller snabbare genom att göra extra amorteringar/extra inbetalningar. Det är kostnadsfritt!

Här kan du hitta lämpliga lån för att ta ett semesterlån eller sommarlån som inte kostar skjortan.
 

Andra sätt att skaffa snabba pengar på

Om du inte vill ta den enklaste utvägen och låna pengar snabbt, kan du överväga att skaffa pengar utan att ta ett lån.
Genom många smarta sätt att skaffa pengar på, kan du snabbt och enkelt utan någon allt för stor ansträngning få ihop en slant till dina planerade semesteraktiviteter.

Se upp för bedrägerier på nätet, som utlovar guld och gröna skogar för att vinna pengar på olika pyramidspel eller på casino och liknande. Pyramidspel fungerar sällan utom möjligen för dem som startade pyramidspelet och att spela på casino kan lika gärna göra dig mer fattig än innan så det är verkligen inget säkert kort om du vill ha säkra pengar.

Att snåla in på saker ett par månader in på hösten och ta ut pengarna i förtid genom att ta ett lån som du snabbt betalar tillbaka, är ofta det bästa och enklaste sättet att få pengar på. Att ta ett snabblån utan UC kontroll är populärt då det inte efterlämnar några negativa spår i din kredithistorik till senare tillfällen då du kanske behöver ett större lån till en investering av något slag.

Den som av tidigare erfarenheter vet att de har låg kreditvärdighet, kanske drar sig för att pröva att göra en låneansökan. Risken för att att få avslag är stor om du har väldigt dålig kreditscoring. Men lugn, det finns även lån för personer med dålig kreditvärdighet. Att låna med låg kredivärdighet fungerar för de flesta som inte har skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten eller allt för färska betalningsanmärkningar.
 

Gör inte sommaren till en skuldfälla

Ta inte mer lån än du verkligen behöver och låna ansvarsfullt så att du vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tid. Inom kort kommer hösten och då är det tråkigt om du sitter i en situation då du upptäcker att sommaren blev till en skuldfälla.

Låna de pengar du verkligen behöver för att göra sommaren till det du vill men försök att göra även sådant som inte kostar så mycket pengar. De lånade pengarna innebär i princip alltid en extra kostnad i form av ränta och därför är det bra om du lägger ner tid på att köpa så billiga nöjen som möjligt och leta efter bästa priserna på exempelvis resor, hotell och biljetter m.m.

Läs mer om bra, snabba och enkla lån om du vill hitta det billigaste sättet att låna pengar på i sommar.
 

Läs hela inlägget »

Att låg ålder kan vara ett problem när det handlar om att få bra och billiga lån, är för de flesta ingen nyhet. Den som är ung kanske inte ännu hunnit etablera sig på arbetsmarknaden och skaffa sig en trygg tillvara i övrigt. Men att de som är äldre har svårt att få lån på grund av hög ålder, talas det väldigt sällan om.
Varför skulle inte en pensionär kunna vara i behov av att låna pengar, likväl som en yngre person?

 

En låneansökan innebär att den som lånar ut pengar gör en kreditvärdighetsbedömning för att beräkna din återbetalningsförmåga. Visst kan vi alla ha förståelse för att återbetalningsförmågan kan påverkas av att låntagaren har hög ålder men det måste anses som rimligt att det görs en prövning i varje enskilt fall. Gå igenom alla lån för att hitta lån till pensionärer eller vilken ålder du än har.

Många långivare anger redan i sina ansökningsvillkor att det finns en övre åldersgräns för att få lån hos dem. Ofta handlar det om att de vill att lånet ska vara återbetalt när låntagaren uppnår en viss ålder.

Medelåldern i Sverige ökar och Svenska folket blir allt äldre och friskare. Att ta lån för att uppfylla sina pensionärsdrömmar, är väl inte fel. Särskilt inte om man exempelvis äger en bostad som inte är så högt belånad. Då vet man ju med all säkerhet att lånet kommer att kunna återbetalas även om låntagaren skulle avlida till följd av hög ålder.
Ja, tråkigt nog är det ofta skälet till att många långivare och banker har övre åldersgränser. Risken för att låntagaren avlider ökar med åldern, särksilt om personen är över 70 år.
Det är bara att se sanningen i vitögat och acceptera att det är långivaren som sätter upp villkoren.

Även sjukpensionärer eller förtidspensionärer kan ha svårigheter att få låna pengar. Egentligen handlar det i de fallen oftare om inkomstnivåerna än om hälsoskäl. De långivare som anger att man måste ha en inkomst av tjänst, är sådana lån som sjukpensionärer och förtidspensionärer kommer att få svårt att bli godkända för. De som däremot endast anger taxerad årsinkomst som krav, är öppna för olika typer av inkomster så länge man uppfyller kraven på lägsta årsinkomst före skatt.

Ha en taxerad eller regelbunden årsinkomst, är det många som uppfyller kravet på. Ofta handlar det om ganska låga inkomstkrav så de allra flesta kan kvala in på inkomstkraven eftersom det är inkomst före skatt det handlar om.
 

Ålderspensionärer diskrimineras vid låneansökan?

Det är oerhört svårt att bevisa att åldersdiskriminering på grund av hög ålder, förekommer i lånesammanhang. Det finns inte heller något att "tjäna" på att vinna en sådan "tvist". Varje låneföretag väljer själva hur de vill utforma sina krav och villkor för dem som söker lån hos dem.
Det är alltså inte värt att ta strid för att få låna pengar av en långivare som har förutsbestämda övre åldersgränser angivna i sina ansökningsvillkor.

För att slippa förnedringen det ofta innebär att få avslag på en låneansökan på grund av ålder eller i värsta fall på grund av andra svepskäl, är det bättre att vända sig till långivare och banker som ger pensionärer lån.

Att låna pengar utan inkomst är svårare och förmodligen inte heller lämpligt. Den som inte har någon inkomst, kommer att få svårt att betala tillbaka pengarna, vilket kan leda till tråkigheter och betalningssvårigheter. Alla bör tänka efter noga innan de ansöker om att låna pengar, eftersom det gäller att låna ansvarsfullt och verkligen känna sig säker på att man kan betala tillbaka lånet inom överenskommen tidsram.
 

Hög ålder ger sämre lånevillkor?

Hög ålder kan i vissa fall leda till sämre lånevillkor. I många fall handlar det om kortare löptid på lånet och snabbare amorteringstakt som innebär att lånet kommer att utgöra en stor utgift varje månad. Så länge du inte har något emot att amortera av lånet lite snabbare, är det här inte ens ett problem men om du vill ha ett lån som löper under många år kan det bli värre med ökande ålder.

Dina räntekostnader behöver inte nödvändigtvis bli högre än för en yngre person. Allt beror på vilken bank du väljer att söka lån hos. Individuell ränta sätts oftast i förhållande till din kreditvärdighet och om din ålder påverkar den totala kreditvärdighetsbedömningen, kan även räntan påverkas förstås.
 

Lättast att låna om du äger din bostad

Pensionärer som äger sin bostad, borde i de flesta fall kunna låna med bostaden som säkerhet för lånet, men även personer som vill låna pengar utan krav på säkerhet, bör kunna hitta ett lån till rimligt pris.

De lån som inte anger några övre åldersgränser för att ansöka kommer att göra en individuell bedömning av din återbetalningsförmåga. Det går med andra ord inte att med säkerhet säga om du blir godkänd eller inte, oavsett inkomst men i många fall har pensionärer en ordnad ekonomi i sin helhet och därför bör lånemöjligheterna ändå finnas i många fall.

Vill du ta det säkra före det osäkra, bör du söka lån som redan från början anger att de tillåter äldre låntagare.
 

Låt dig inte luras på nätet

Du ska ALDRIG någonsin låta dig luras på nätet där det fullkomligen vimlar av oseriösa lurendrejare som skriver att du kan låna massor av pengar till nästan ingen ränta alls. Ofta kännetecknas de här bluffannonserna av att det är någon suspekt e-postadress som anges. Det är inget företag som ligger bakom dessa så kallade "annonser" utan det är ren bluff!

Vi har till och med sett sådana bluff-annonser som har en hemsida men där finns ingen information av värde och dessa sidor finns enbart för att det ska öka trovärdigheten.
Vänd dig alltid till seriösa långivare och banker och lockas inte av bluff-annonser där privatpersoner erbjuder sig att låna ut pengar nästan gratis till dig!
 

Säkert att låna pengar online

Det är tryggt och säkert att låna pengar online och om du signerar med BankID slipper du tvivla på att något är fel.
Att låna pengar bara genom att någon kanske ringer upp dig, är inte heller säkert utan du ska alltid göra din ansökan online hos en seriös bank eller långivare.

Att skaffa BankID är inte svårt, bara några enkla knapptryck på din internetbank, sedan är du igång. BankID kan du sedan använda i massor av olika sammanhang så det kan vara bra att ha det oavsett om du ska använda det för att ta ett lån eller något annat.
 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar