Att ångra ett gammalt lån med dåliga villkor och hög ränta är ganska lätt. Många tror att de är bundna till att ha kvar det gamla lånet tills det är avbetalt, vilket är en felaktig uppfattning. I alla fall om det handlar om lån utan säkerhet, eller så kallade blankolån.
Du ska i alla lägen se till dina egna ekonomiska intressen, det vill säga att du har ett så billigt lån som möjligt med så bra villkor i övrigt som möjligt.

 

Var inte trogen din gamla bank av gammal vana

Vi människor har ofta vanor som vi kanske inte vet riktigt vad de grundar sig i. När det kommer till att låna pengar är det inte alls säkert att din "vanliga bank" är den aktör som kommer att ge dig det bästa eller billigaste lånet! Kanske tecknade du ett låneavtal då räntorna rent generellt sett var högre och ditt lån ansågs som billigt och bra just vid den tidpunkten. Då ska du söka ett billigare lån så snart du bara har möjlighet.

Att vara trogen sin gamla vanliga bank kan i sämsta fall, kosta dig massor med pengar och det kommer ingen att tacka dig för! Visserligen är det vanligt att man kan få bli stamkund genom att samla alla sina bankaffärer i en och samma bank men om du börjar räkna på dina förmåner kanske de inte täcker upp och kompenserar för sämre lånevillkor med dyrare ränta.

Genom att ansöka om ett nytt billigare lån än det du tidigare har, kan du få mer pengar över i plånboken varje månad. Kanske har du hört negativa kommentarer om att inte låna pengar till lån? Det gäller i första hand situationer som innebär att man inte ska låna pengar för att betala löpande månadskostnader för gamla lån. Att ta ett lån för att förtidsinlösa ett eller flera gamla krediter och lån är en helt annan sak. Tanker är att du förtidsinlöser dina gamla lån och krediter i sin helhet och på så sätt helt enkelt byter ut dina gamla dyra lån mot ett nytt billigare alternativ. Detta kallas ofta även för skuldfinansiering eller skuldkonsollidering. Vissa benämner det även som samlingslån eller nystartslån. Läs mer om eller gör din ansökan om nystartslån redan idag. Du förbinder dig inte till att teckna avtal om nytt lån med att undersöka vad du kan få är alltid bra.
 

Vad kan onlinelån ge för fördelar?

Om man bortser från det uppenbara, nämligen att du inte behöver träffa någon fysiskt för att ansöka om ett lån, finns det många fler fördelar. Även om många av storbankerna också erbjuder låneansökningar online, så finns det oändligt många fler banker att välja mellan. De allra flesta av aktörerna online går bara att göra affärer hos online eftersom de inte finns fysiskt på bankkontor runt om i landet. Detta ger onlinebankerna en viktig konkurrensfördel som de kan använda för att investera i lokaler, istället kan pressa priser och villkor på sina lånetjänster.

Tillgängligheten är en stor fördel. I dagens pressade samhälle och våra olika geografiska förutsättningar att besöka olika banker blir onlinetjänster för lån en viktig aspekt. Banker online är tillgängliga för ansökan om lån 24/7 (24 timmar per dygn, 7 dagar per vecka). Du kan ansöka om lån i lugn och ro precis när det passar dig. Utbetalning av pengar äger oftast rum en vardag när vi talar om stora summor pengar, medan mindre lån på upp till 50000 kronor, hos vissa långivare kan utbetalas även på helger och kvällar. Var dock uppmärksam på att även om de snabbaste lånen ger vissa fördelar, kan de i många fall även ha en högre ränta.

Priset på onlinelån varierar mycket och det är oftast din kreditvärdighet som avgör hur billigt lån du kan få. Till skillnad mot om du skulle välja bland de storbanker du kan besöka på ett bankkontor, finns det ett stort utbud av bra och säkra banker online, som öppnar möjligheten att få lån trots låg kreditvärdighet.
 

Finns det några nackdelar med onlinelån?

Det finns egentligen inga nackdelar med onlinelån, som inte gäller lån rent generellt. Man ska vara medveten om att ett lån i princip alltid medför en kostnad i form av ränta men det gäller oavsett om du lånat online eller inte.

Du måste alltid vara uppmärksam på din totala lånekostnad varje månad så att du vet säkert att du kommer att kunna betala tillbaka lånet enligt det låneavtal du tecknar. Förutom räntan ska du även sänka själva skulden genom att amortera och dessutom kan det tillkomma andra administrativa kostnader så som fakturaavgifter eller liknande.
Se upp för att hamna in en skuldfälla som innebär att du lånat så mycket pengar att du får svårt att återbetala dem. Sök inte heller lån för ofta då de lån som använder sig av UC som kreditupplysning, påverkar din kreditvärdighet, nästan oavsett om du sedan tackar ja till lånet du ansökte om eller inte.

Har du ansökt för många gånger om lån som använder UC, under en 12-månadersperiod, bör du lugna ner dig lite och inte söka den typen av lån på ett tag. Däremot påverkar inte lån utan UC kontroll, din kreditvärdighet så det kan mycket väl vara ett tillfälligt alternativ tills du kan ansöka om det lån du helst ville få.
 

Tiderna förändras - se upp för bedragare

Att tiderna förändras ungår nog knappast någon. Vi väljer att sköta allt fler ärenden online och det gäller även vår privatekonomi. Du kan känna dig trygg och säker med bankärenden online, så länge du inte lockas att kontakta några bedragare och lämna ut dina kontouppgifter.

På många webbplatser ser vi tyvärr att bedragare gör inlägg och lockar med att det finns någon vänlig rik privatperson som lånar ut pengar till okända personer till nästan ingen ränta alls. Glöm det! Det finns inga sådana privatpersoner utan du riskerar att bli bedragen på hög nivå. Istället ska du alltid välja trygga, säkra och seriösa lån. Du ska inte mejla en ansökan till någon bedragare utan ansökan ska ske genom ett formulär online som går att spåra till en viss webbplats.
Alla lån du hittar på kontanter.nu är seriösa långivare som finns i verkligheten och bedriver en verksamhet som är godkänd av finansinspektionen. Sök bland alla lån online för att få en god överblick över vilka långivare som finns att välja mellan.
 

Läs hela inlägget »
Att tillfälligt tappa betalningsförmågan för större utgifter, är något alla som inte har sparade pengar på banken att ta ut, kan drabbas av. Det finns många situationer då detta scenario kan tänkas uppstå. Till exempel kan det handla om att du inväntar pengar från a-kassan eller försäkringskassan eller helt enkelt är i en svacka ändå av olika skäl.
 

Undersök först om du kan skjuta fram eller dela upp dina räkningar

Innan du drabbas av panik och tar ett snabblån för att lösa situationen, bör du kolla upp om du kan få skjuta fram eller dela upp några av de räkningar du har den aktuella månaden. Fördelen med detta är att du inte behöver belasta dig med att låna pengar, medan nackdelen kan vara att betalningsbördan blir större än du mäktar med även de kommande månaderna. Allt beror på hur mycket pengar som saknas och hur dina möjligheter att skjuta fram eller dela upp dem, ser ut.

Helst bör du undersöka detta redan innan du sätter igång att betala räkningar för de pengar du faktiskt har. Att stämma av med alla dem du har räkningar hos, minskar risken att du betalar en räkning som du kanske kunde fått dela upp, medan du står kvar med en räkning som du inte får delebetala.

Saknas det mycket pengar är det ofta bättre att faktiskt ta ett snabbt lån så att du kan klara av även de kommande månaderna. Har du exempelvis en obetald hyresavi på 6000 kronor och du får möjlighet att dela upp den på två delbetalningar, blir det ändå 6000 kronor PLUS 3000 kronor att betala nästa månad. Behöver du dela upp dina räkningar mer än dina fordringsägare medger, är det ofta bättre för dig att ta ett lån med lägret total månadskostnad.
 

Lång återbetalningstid ger låg månadskostnad

Ju längre återbetalningstid du kan välja, desto lägre summa pengar behöver du betala varje månad. Men se upp! Är räntan hög, kan det bli ett dyrt lån i längden.
Det bästa är ändå att ta ett lån med längre återbetalningstid och sedan välja att frivilligt betala av det snabbare när din ekonomi stabiliserat sig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och du ska vara helt säker på att du kan klara av månadskostnaden för det lån du söker.

Ett lån utan säkerhet ska kunna förtidsinlösas utan extra kostnader. Du kan återbetala lite extra varje månad eller välja att sätta in lite större summor för att minska räntekostnaderna löpande. Får du möjlighet kan du också lösa hela lånet i förtid. Om du inte har något emot att ta ett lån av en långivare som använder UC, brukar de lånen vara mest fördelaktiga både när det gäller återbetalningstid och ränta. Sök efter bra och billiga lån utan säkerhet för att välja det som passar dig bäst.

Har du däremot svårt att få lån, minskar antalet långivare att välja mellan och även räntan kan vara något högre. Det du ska göra i ett sådant läge är att överväga dina alternativ innan du tar ett lån men om du har ett akut behov av tillfälliga extra pengar på kontot, är kanske ett lån ditt bästa val ändå. Personer som nekats lån av sin vanliga bank, kan ofta ändå bli godkända för ett snabblån online för personer med låg kreditvärdighet.
 

Skadligt att "göra ingenting"

Det du absolut inte ska göra är att strunta i din situation. Det kan vara mycket skadligt för din privatekonomi att inte göra någonting alls. Om du bara låter bli att betala dina räkningar kommer du förmodligen att hamna i en mycket dålig situation med ännu fler och större räkningar.

Om din fordringsägare skickar vidare skulden till inkasso eller till Kronofogdemyndigheten, kommer du snart att märka att dina skulder ökar drastiskt. Detta är på grund av att det tillkommer en hel rad olika avgifter och räntor som inte fanns på den ursprungliga fakturan/räkningen.
Du ska absolut lösa situationen i det akuta skedet, oavsett om det handlar om att dela upp/skjuta fram räkningar eller ta ett lån. Därefter är det kanske så att du har nytta av att se över din ekonomi på flera olika sätt för att undersöka vad du kan göra för att inte hamna i samma situation igen.
Genom att få ordning på hushållsekonomin, blir livet både enklare och roligare då du kan lägga energin på annat. Att få bättre ekonomi är något som många strävar efter och oavsett hur din situation ser ut just nu, går det ofta att göra något åt.
 

Läs hela inlägget »
Det är fullt möjligt att låna pengar med låg kreditvärdighet. Olika långivare tar olika höga risker och därför kan priset på ett lån för personer med dålig kreditvärdighet, variera mycket.
Anledningen och bagrunden till en persons låga kreditscoring är avgörande för vilka typer av lån den personen kommer att kunna erbjudas. Nu i dessa tider av Corona-pandemi, kan en låg scoring exempelvis bero på osäkra framtida inkomster i form av arbetslöshet, sjukskrivning eller betalningsanmärkningar.

 

De bästa tipsen för att välja rätt när du ska söka lån trots dålig kreditvärdighet, handlar om att välja utifrån dina egna individuella förutsättningar.

De flesta har redan god kännedom om varför de har drabbats av låg scoring. Låg inkomst i förhållande till beräknade utgifter, arbetslöshet, långtidssjukskrivning, osäkra anställningsförhållanden, betalningsanmärkningar eller hög skuldsättning sedan tidigare är några av de vanligaste orsakerna till lågt förtroendekapital i form av dålig kreditvärdighet.

Du som låntagare tar vissa risker när du lånar pengar även om du har låg scoring. I första hand handlar det om att du kanske till och med känner dig osäker på hur din framtida ekonomi verkligen ser ut om du exempelvis har osäkra anställningsförhållanden. Att då ta ett snabblån, innebär givetvis en risk för dig som person eftersom du inte är 100% säker på att dina inkomster är hållbara över tid. För en långivare innebär det att de tar en risk om du vid oförutsedda inkomstbortfall inte längre klarar av att återbetala ditt lån enligt avtal.

Likaså gäller om du ansöker om att få lån trots betalningsanmärkning. I de flesta sådana fall, tar långivaren en stor risk enligt deras sätt att se det, eftersom de inte vet om det finns risk för att du kommer att hamna i betalningssvårigheter igen eller ej. Du själv tar en risk genom att du kanske får ett mindre antal lån att välja mellan och därmed får en högre ränta än om du skulle vara anmärkningsfri.
 

Corona-pandemins påverkan på risker

I slutet av första kvartalet 2020 sjönk börsen som en sten. Både fonder och aktier påverkades i olika grad. I svenska och nordiska fonder har en kraftfull återhämtning kunnat ses och nu i augusti månad har många nordiska fonder nästan återhämtat sig helt och hållet.

Att drabbas av dålig ekonomi i samband med en sån här kraftfull världskris är verkligen svårt för många. Även de som har ett sparat kapital på banken i form av olika fonder och aktier, drabbas hårt. Att sälja sina fonder för att rädda vardagsekonomin kan innebära ett hårt slag om det vid sälj-tillfället är ett mycket lägre värde på dina fonder än före Corona-pandemin slog till. Givetvis spelar typen av fonder stor roll så det går inte att generalisera men om det handlar om branscher som sannolikt kommer att återhämta sig på lite sikt, känns det onödigt att sälja dessa fonder för att rädda en akut ekonomisk situation under Corona-pandemin.

Den som både har låg kreditvärdighet och osäkra inkomstkällor framöver, kanske inte tror att den enda utvägen är att sälja sina fonder med förlust. Det är inte sant då det faktiskt kan vara mer lönsamt att ta ett lån än att sälja fonder och aktier med förlust. Allt beror på hur stora chanser det är att dina fonder eller aktier kommer att återhämta sig. Ofta handlar sådana förluster om större summor än räntan på ett lån är på.

För långivare innebär Corona-pandemin stor osäkerhet då de egentligen inte har någon som helst aning om huruvida du kommer att drabbas av Corona-pandemins ekonomiska konsekvenser eller ej. Att långivare tar risker då de lånar ut pengar till personer med tveksam kreditscoring är ett faktum de alltid lever med men just nu är det svårt för dem att veta vem som är kreditvärdig eller inte. Att låna ut pengar till personer med låg scoring innebär att företaget riskerar att inte få tillbaka sina pengar och därmed hela låneföretagets ekonomi på sikt.

Huruvida långivare är mer eller mindre hårda i sina bedömningar just nu, beror i många fall på långivarens egen likviditet. Att ta för stora risker innebär att de kan försätta sig i en dålig sits själva om det sker med allt för många låntagare.
Lån man i normala fall, kan få med låg kreditvärdighet och betalninganmärkningar är alltid de säkraste korten att börja med att ansöka hos även under Corona-pandemin. Lån med låga krav behöver inte alltid vara dyrare än andra.
 

Läs hela inlägget »
Att skaffa mer pengar snabbt är ett behov som för många kan känns omöjligt. Vi ska gå igenom 5 snabba tips som kan ge mer pengar i plånboken snabbt och självklart helt lagligt! De här tipsen är utvalda utifrån att de även fungerar effektivt under Corona-pandemin.
 

1. Ta ett snabbt och enkelt lån online

Det snabbaste och (för många) enklaste sättet att skaffa mer pengar snabbt på, är att ta ett lån online. När du väl hittat det rätta lånet att söka, tar det bara några minuter att fylla i ansökan. Sedan får du oftast svar direkt på skärmen och pengarna betalas i de flesta fall ut antingen samma dag eller bara någon enstaka dag därefter.

Detta är det enklaste sättet att skaffa pengar snabbt på men det är inte kostnadsfritt. I nästan 100% av fallen behöver du betala ränta för de lånade pengarna. Var noga med att välja rätt typ av lån och ett lån med kostnader som står i proportion till hur akut behov av pengar du har.

Snabba enkla smålån är en lösning som många väljer, medan andra väljer att ta ett helhetsgrepp om sin lånesituation för att få mer pengar över i plånboken. Det senare görs genom att ansöka om skuldfinansieringslån.

Möjligheten att låna pengar har inte påverkats nämnvärt av Corona-pandemin och därför är detta fortfarande det snabbaste sättet att skaffa pengar på även nu.
 

2. Sälj saker du inte behöver eller som du kan avvara

Även om du ska undvika sociala kontakter och hålla distans till personer du möter är det fullt möjligt att sälja saker du inte behöver längre eller som du kan avvara för att skaffa nya senare när du har mer pengar igen.

Att lägga upp säljannonser på olika mötesplatser på nätet är det mest effektiva oavsett om det finns en pågående pandemi eller inte. Facebook är det mest användbara då det finns massor av lokala grupper där man säljer och köper saker online. Du hittar dessa grupper genom att göra sökningar på köpes/säljes och (din bostadsort). Bor du avsides kan du söka på närmsta stad eller till och med län.

Tänk på att rengöra dina saker noga innan du lämnar över dem till en köpare.
 

3. Plocka bär och svamp i skogen

Visste du att du kan plocka bär och svamp i skogen helt utan kostnad och sedan sälja dem utan att behöva betala skatt upp till ett visst belopp?
Just nu pågår den Svenska bär- och svampsäsongen och det är bara att ge sig ut i skogen för att leta efter dessa skatter.

Du kan läsa mer om hur och när den här typen av skattefria inkomster ändå blir skattepliktiga på Skatteverkets hemsida.
 

4. Minska dina utgifter dramatiskt

Att minska sina utgifter dramatiskt är nog ett av de snabbaste och mest effektiva sättet att få mer pengar över på. Att ta sig en funderar på vad man verkligen behöver pengar till och vad som är värt att lägga pengarna på, kan ge en oväntad effekt på din privatekonomi.

Hur du kan göra för att få ordning på ekonomin och samtidigt få mer pengar snabbt kan du läsa mer om i våra tips om att få mer pengar över.

Om du kan göra detta i kombination med att skaffa pengar snabbt och lagligt utan att ta lån, får du dubbel effekt och bör känna dig mer stadd i kassan bara på några dagar.
 

5. Begär skattejämkning

Brukar du få tillbaka pengar på skatten efter deklaration? I så fall kan du överväga möjligheten att begära jämkning. Om du exempelvis brukar få tillbaka pengar på skatten med anledning av arbetsresor eller stora ränteutgifter och dylikt kan du istället begära jämkning om du behöver pengarna mer omgående.

Jämkning innebär att om du till exempel brukar få tillbaka 12 000 kr om året efter deklarationen så kan du istället få tillbaka de pengarna redan varje månad i form av lägre skatt.

Det går jättesnabbt att ansöka om jämkning på Skatteverkets hemsida men du behöver logga in med BankID. Sedan lämnar du ditt positiva jämkningsbeslut till din arbetsgivare som ska börja dra mindra skatt så snabbt som möjligt. Med lite tur kan detta ske redan till nästkommande lön.
 

Läs hela inlägget »
Det finns egentligen många olika tillfällen då behovet av ett krislån för privatpersoner kan behövas. Just nu under Corona-pandemin kan många personer behöva ett tillfälligt tillskott av pengar av olika skäl.
Många har helt oväntat drabbats av ofrivilligt inkomstbortfall och om det handlar om att välja mellan att riskera att få betalningsanmärkningar eller att betala ränta för ett lån, är valet för de flesta ganska lätt.

Det handlar om att minimera skadan genom att se till att kunna betala sina räkningar och även om ett särskilt krislån med låg ränta, för personer i riskgrupp hade varit toppen, så finns det inget speciellt sådant för ändamålet. Att få vänta på pengar extra lång tid med anledning av tillfällig sjukskrivning eller för att man tillhör en riskgrupp och därför måste stanna hemma från jobbet, drabbar många just nu.
 

Låg ränta minimerar skadan på din ekonomi

Om du måste ta ett krislån för att betala räkningar och andra löpande utgifter med under en period, är det viktigt att se till att minimera skadan och den ekonomiska påverkan så gott det bara går. Det viktigaste är att tänka på att du ska ta ett lån som är så billigt som möjligt. Har du andra investeringsplaner på lite sikt, kanske du också vill låna pengar utan UC-kontroll, för att inte förstöra din kreditscoring. Om du ansöker om och blir beviljad ett lån som inte använder just UC som kreditupplysning, bevaras din kreditvärdighet. Det är viktigt att understryka att ett lån utan UC inte innebär att det inte görs någon kreditupplysning, utan att det handlar om att långivaren inte använder just det kreditupplysningsföretaget.

Att låna pengar till en ränta på mellan 3 - 10 % som en krisåtgärd för privatekonomin kan kännas tungt. Särskilt om det handlar om att låna pengar till räkningar snarare än att låna pengar till ett speciellt ändamål i form av en investring eller en minnesvärd resa.

Den som har bra kreditvärdighet har goda förutsättningar att få ett billigt krislån med låg ränta, medan den som kanske redan lever på marginalerna, kommer att få nöja sig med lån med något högre ränta.
Att Corona-pandemin slår hårt mot dem som redan är ekonomiskt utsatta är ett stort problem men att leva med betalningsanmärkningar och i värsta fall ett skuldsaldo hos Kronofogden i framtiden, är bland de sämsta alternativen.

Det går att låna pengar trots låg kreditvärdighet och det man ska tänka på är att jobba sig igenom lånelistan på ett sätt så att du börjar med att titta på de billigaste lånen man kan få med låg kreditscoring.

Den stora osäkerheten kring när hela den här situationen är över, gör det hela ännu svårare och därför är det många som oroar sig mycket för sin privatekonomi just nu.
 

Lån för tillfälligt sjukskrivna

Sjukpenningen matchar inte allas ordinarie inkomster och därför kan några veckors sjukskrivning vara förödande för mångas privatekonomi. Vid en tillfällig sjukskrivning ska du inte i din låneansökan skriva att din sysselsättning är "sjukskriven" utan du som har ett arbete men är tillfälligt sjukskriven, ska som vanligt ange att du är anställd.
 

Gör allt för att förbättra din situation utan lån först

Att ta ett lån kostar pengar i form av ränta och därför ska du alltid vidta alla åtgärder du kan innan du tar ett akut lån för att betala löpande utgifter med.

Genom att försöka leva billigt och ta till dig alla tips på hur du kan klara din ekonomi bättre under Corona-krisen, kanske du kan minska behovet av lånade pengar.

En sak som många missar är att det kan vara billigare att omförhandla sina befintliga lån än att ta ett nytt. Genom att samla ihop gamla lån och krediter kan du kanske frigöra ett utrymme som gör att ditt behov av nya lån minskar dramatiskt. Läs mer om hur du kan samla lån för för att få mer pengar över varje månad.
 

Läs hela inlägget »
Året 2020 har inletts på ett sätt som ingen av oss rimligtvis kunde förutspå eller förutsäga. Att Corona-pandemin skapat ekonomiska problem för många privatpersoner, företag och till och med hela nationer runt om i världen är ett faktum.
Konsekvenserna av virussmittans framfart har medfört att många företag och privatpersoner i Sverige, är i akut behov av extra pengar i kassan.

Du som privatperson kan vidta ett antal åtgärder för att mildra konsekvenserna så gott det går.
 

Skaffa pengar - tips för andra tider

Att snabbt skaffa extra pengar genom att sälja saker du inte längre använder, är kanske inte så lätt i tider av social distansiering. Det är faktiskt ganska få saker som är normalt just nu och därför kan man inte förlita sig på försäljningar och insamling av saker för att skaffa pengar snabbt just nu.

I vanliga fall hade vi definitivt hänvisat till vår unika lista på hur man kan skaffa pengar snabbt utan att ta ett lån. Men just nu är det tyvärr många av de saker som finns på listan som är mer eller mindre omöjliga att göra. Tips för de tider som råder just nu är att istället få mer pengar över genom att få ordning och reda på sina utgifter.

Ett av de sätt som många kan spara in mycket pengar på och få mycket mer pengar över varje månad är att samla ihop gamla lån och krediter. Genom att göra det kan man ansöka om lån med extra lång löptid även om man tror att man kanske kommer att kunna göra extra inbetalningar och lösa lånet tidigare än det från början avtalas om. Att söka omstartslån är förhållandevis enkelt och det går snabbt att bli godkänd och få pengarna på sitt konto.
 

Snabblån kan hjälpa på kort sikt

Även ett mindre och enklare snabblån kan hjälpa till att lösa en akut kris med behov av extra pengar. Den som till exempel blivit korttidspermitterad och har svårt att få ekonomin att gå ihop just nu, kan söka ett snabblån för att fylla ut tomrummet efter de procent av inkomsten som nu uteblir.
Så länge du vet att du kommer att kunna återbetala lånet i enlighet med det låneavtal du tecknar, ska det i normala fall inte vara någon som helst fara med att ta ett snabblån.

Den som däremot är osäker på sin framtida inkomst, bör om möjligt undvika lån så länge det bara går. Visst kan ett lån mellan två löner vara relevant i många fall men försök i första hand att prata med dina fordringsägare och be dem om lite uppskov tills du får pengar. Ett exempel på en skarv som kan uppstå är när du går från anställd till arbetslös och inte hunnit få a-kassa ännu. Ett annat kan vara om du på grund av sjukdom en tid, tillfälligt fått väsentligt lägre inkomst och därför halkat efter med räkningar eller annat.
Snabblån bör alltid ses som en ytterst tillfällig lösning när inget annat återstår. Sök alltid de billigaste snabblånen för att inte kasta bort onödigt mycket pengar på räntor.

Att samtidigt vidta alla möjliga och tänkbara åtgärder för att spara pengar och klara ekonomin medan krisen pågår för fullt är kanske det allra viktigaste. Att bara lösa ett tillfälligt problem på lättaste möjliga sätt, genom att ta ett snabblån bör inte vara den enda åtgärden du vidtar. Några tips för hur du klarar din ekonomi under krisen kan göra att du inte behöver låna lika mycket eller kanske inte behöver låna alls.
 

Ta det säkra före det osäkra skaffa en kredit

Att skaffa sig en kredit som buffert ifall något oförutsett skulle hända, är det många som tidigare missat att göra. Nu är det hög tid att ha en sådan. I alla fall om du inte tillhör de lyckligt lottade som kunnat lyda alla ekonomers råd och sparat minst tre månadslöner på ett reservkonto på banken.

Du ska välja ett kreditkonto som inte har någon uppläggningsavgift. Då kommer du att skapa dig en kredit som du kan använda bara i nödfall och som du inte betalar något alls för förrän du tar ut pengar från det och i samband med det också får börja betala ränta.
Kreditkonto online finns för alla olika nivåer av kreditvärdighet. Som vanligt skiljer sig räntan och övriga villkor åt en del och därför är det en stor fördel att jämföra olika onlinekrediter innan du väljer vilket av dem som passar dig bäst.
 

Låg kreditvärdighet kan vara ett hinder

Även den som har låg kreditvärdighet kan ha drabbats av Corona-pandemin på olika sätt. Tyvärr kommer vi nog i efterhand att få se att de som redan hade låg kreditvärdighet kan vara de som också drabbas hårdast rent privatekonomiskt med anledning av krisen.

Ett av skälen till det kan visa sig vara att en låg kreditvärdighet tenderar att göra det svårare att skaffa sig en buffert eller tillfälligt låna pengar till en rimlig ränta.
Den som har låg kreditscoring kommer nämligen nästan alltid att bli erbjuden lån med högre ränta än den som har hög kreditvärdighet.

Genom att undersöka och jämföra de olika lån som ges till personer med låg kreditvärdighet, kan du spara massor av räntepengar och samtidigt ge dig själv rimliga förutsättningar att återbetala lånet på hyfsat kort tid. Många har en extra stund över nu och därför ska du försöka ta dig tiden att läsa på om olika lån istället för att välja det första bästa lånet i all hast. Det kan skilja tusenlappar mellan de billigaste och dyraste alternativen för dig med dålig kreditvärdighet.

Tyvärr är det svårt att se att Sverige skulle genomföra liknande krisåtgärder som exempelvis USA och dela ut gratis extra pengar till privatpersoner för att klara krisen. Det är inget som verkar intressera de politiska ledarna i Sverige. Istället läggs fokus på att försöka rädda jobben men det kommer inte att lyckas till fullo, det vet vi redan.
 

Försök att förutsäga din framtida ekonomi

Jobbar du inom en bransch som drabbats hårt av krisen? Då är det dags att försöka förutsäga dina framtida möjligheter till att få jobb inom den bransch som du är verksam inom.
Genom att försöka analysera hur framtiden för din bransch ser ut, kan du ta egenmakten att byta bransch redan nu för att motverka risken att du får långvarigt låga inkomster med anledning av arbetslöshet.

Det finns hur många analyteriker och ekonomer som helst som yttrar sig i frågan om när arbetsmarknaden kommer att återgå till det normala igen. Vad tror du själv? Lita på din magkänsla utifrån att du kan din bransch. Kommer du att ha jobb under hela krisen eller kommer du att riskera arbetslöshet? Om du redan gått miste om ditt arbete, kanske du måste fundera på hur lång tid det kan ta innan just din bransch återhämtar sig.
Vilken funktion/yrke/roll har just du? Är det en yrkeskategori inom branschen som kommer att återanställas ganska omgående när krisen vänder eller kommer det senare?

Kvalificerade gissningar från dig själv är det första steget för att du ska få vägledning i hur och vad du ska göra för att undvika ekonomiska svårigheter under lång tid efter att krisen upphört. Att planera redan nu för tiden efter krisen kommer att vara avgörande för många personer.
 

Läs hela inlägget »
Just nu befinner vi oss i ett läge då många behöver ett tillfälligt tillskott i kassan.
Den som till exempel riskerar att bli arbetslös, måste vara beredd på att skaffa tillfälliga reserver för att klara tiden fram tills man får ersättning från a-kassan, vilket kan ta ett bra tag från den tidpunkten man blir arbetslös.

 

Akut lån fram tills dess du får pengar

Ett akut snabblån att använda fram tills dess du får normala inkomster igen, är en lösning som passar dig om du vet att du kommer att få pengar igen inom överskådlig tid. Kanske är du korttidspermitterad inom en bransch som förväntas överleva även efter krisen eller så kanske du på grund av sjukskrivning eller ofrivillig karantän, fått ett inkomstbortfall av tillfällig karaktär.

I de här lägena kan ett lån absolut vara en lämplig lösning. Först och främst ska du förstås söka efter de billigaste lånen men om du har låg eller dålig kreditvärdighet, kommer valmöjligheterna att minska. I de fallen är det skönt att veta att det ändå finns lån man kan få trots dålig kreditvärdighet och många förfrågningar hos UC.
Snabba lån för dig med låg kreditvärdighet är alltså ett alternativ som kan hjälpa många i dessa tider.

Om du ansökt om A-kassa så tar det oftast många veckor innan du får din första utbetalning och en sådan skarv kan hjälpas upp av ett lån eller en kredit.
 

Akut lån inklusive en buffert för oförutsedda händelser den närmsta tiden

För många är framtiden osäker och ingen vet exakt hur länge den ekonomiska krisen kan få konsekvenser för vår privatekonomi. Den som känner sig osäker kan skaffa en buffert nu i händelse av försämrad privatekonomi senare.
Kanske vet du inte om du kommer att drabbas av korttidspermittering eller arbetslöshet och då kan det kännas tryggt att veta att du har en liten reserv den dagen som något sådant händer.

Genom att ansöka om en kredit som inte kostar några pengar så länge du inte använder pengarna på den, kan du känna dig tryggg ifall du skulle råka ut för ett inkomstglapp framöver. Att ansöka om krediten innan du redan är i en sådan situation är väsenligt mycket enklare än att göra det i panik när det akuta behovet redan är ett faktum.

Dels är det förhållandevis lätt att bli godkänd för olika krediter medan du fortfarande inte blivit korttidspermitterad eller varslad om uppsägning och dels slipper du stressen om det skulle hända.

De olika typer av kontokrediter online som finns, kan du ansöka om nu och de kostar inget i ränta förrän du börjar göra uttag från den.
 

När låg kreditvärdighet blir ett problem

Om du redan är varslad om uppsägning, är det inget som kommer att synas i en kreditupplysning. Däremot behöver du själv noga tänka efter så att du vet med säkerhet att du kommer att klara av att betala av lånet även om du råkar ut för arbetslöshet. Ett varsel behöver inte betyda att du kommer att bli uppsagd men om du blir du arbetslös sänks din kreditvärdighet avsevärt. En låg kreditvärdighet gör att det blir svårare att få ett lån eller en kredit.

Om du har många skulder sedan tidigare och fått låg kreditvärdighet på grund av det, kan en lösning vara att ansöka om ett samlingslån. Du kan ansöka om att samla ihop gamla lån och krediter samtidigt som du ansöker om ytterligare en summa för att ha till något annat.

Även den som har betalningasanmärkningar kan få låna pengar, även om det sannolikt inte blir till samma låga ränta som många andra låntagare kan erbjudas.

Att leta efter lånelösningar när banken säger nej, är mycket psykiskt påfrestande. Den som inte vet om man kommer att kunna betala sina räkningar sitter i en mycket stressad situation och då är det egentligen bara lån för personer med väldigt låg kreditscoring som återstår.
 

Akut lånebehov uppstår oavasett kris eller inte

Fordon behöver repareras och hushållsmaskiner fortsätter att gå sönder även i kristider. Att ta ett lån för att köpa ny tvättmaskin kan vara helt nödvändigt för den som inte har någon buffert på banken.

Faktum är att det är ganska få hushåll som har den rekommenderade bufferten på sina bankkonton. Att ha motsvarande tre månadslöner per vuxen på sitt konto är ganska få förunnat.

Det du ska tänka på när du lånar pengar under kristider, är att ta lånet på så lång återbetalningstid som möjligt även om du vet att du kommer kunna återbetala pengarna snabbare än så just nu.

När du ansöker om ett lån ska du alltså välja så lång löptid som möjligt och istället göra extra amorteringar för att det ska bli så billigt som möjligt. Om du gör på det här sättet har du en trygghet i att om du inte kan betala mer än du måste en eller flera månader, kan du bara låta bli att göra det. Med lång löptid minskar det månatliga beloppet som du måste betala varje månad och det kan komma en dag då detta passar dig bättre.
 

En besvärlig situation för många

Det är en väldigt unik situation vi befinner oss i just nu och inte ens experterna kan säga hur länge den här situationen kommer att kvarstå. Om du har drabbats hårt av krisen och blivit av med jobbet, är det lätt att bli väldigt nedstämd och ledsen.
Det finns dock saker som du kan göra för att redan nu börja planera för hur du snabbast möjligt kan få bättre ekonomi när krisen börjar lätta.
 

Akut lån eller kredit
Akut lån eller kredit

5 saker att undvika gällande att låna i kristider

 • Låna inte mer pengar än du behöver. Ansök hellre om en kontokredit som du kan ha där i reserv ifall du behöver göra uttag framöver.
 • Ta inga lån alls om du inte tror att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna. Då riskerar du att få betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Drabbas inte av panik och sök första bästa lån oavsett pris. Ta dig istället tiden att jämföra alla lån online för att få bästa möjliga lånevillkor.
 • Låna inte pengar till semestern i år. I år är det år då semestern får lov att bli lite som den blir beroende på hur situationen utvecklas.
 • Låna inte pengar för att unna dig det där lilla extra i nuläget. Har du inte ekonomi nog att göra det utan att låna pengar, ska du undvika det just nu i dessa osäkra kristider.
Läs hela inlägget »

Kanske har du förlorat jobbet eller fått kraftigt minskade inkomster med anledning av Corona-krisen som slagit ut stora delar av det svenska näringslivet. Sjukskrivning, vård av barn eller vård av nära anhörig är också händelser som ofta leder till minskade inkomster.

Den som har låg inkomst och små marginaler har förmodligen inte den buffert som många påstår att alla bör skaffa sig att ha på banken i för oförutsedda händelser.
För många kan det nästan kännas som ett hån när ekonomiska experter talar om att du ska ha minst 3 månadslöner i reserv på banken. Detta innebär att allt för många helt plötsligt befinner sig i en privatekonomisk kris.

Om det som inte fick hända ändå har inträffat nu med anledning av Corona eller av någon annan anledning, är det hög tid att göra en exit plan för att komma ur en ekonomisk krissituation så snabbt det bara går.

I det akuta krisläget kan du ta del av tips för bättre ekonomi under Corona-krisen men det gäller också att samtidigt planera för tiden efter. En dag kommer människor att återgå till sina vanliga rutiner och arbeten och samhället ska försöka ta form igen. Har du drabbats av arbetslöshet eller minskade inkomster just nu, kan det kännas tungt att börja planera för framtiden just nu när det råder så mycket osäkerhet. Vilka branscher kommer att återhämta sig? Vilka jobb kan man söka när företagen väl vågar rekrytera igen? Vad ska jag göra om jobbet jag hade aldrig kommer tillbaka?

Egentligen finns många saker du bör tänka på i nuläget medan krisen pågår. Längre ner på sidan kan du läsa om:
 • 10 tips för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under själva krisen.
 • 10 tips för att skapa förutsättningar för bättre ekonomi och planera för framtiden.
 • 6 tips för att komma igång att göra en personlig exit plan som ska leda till ett bättre liv när krisen är över.

10 tips för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under Corona-krisen

Att göra allt du kan för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under själva krisen, kommer att påverka dina möjligheter att ta dig ur den lite längre fram när krisen är över.
Det snabbaste och mest verkningsfulla sättet att skaffa mer pengar på, är att drastiskt dra ner på sina utgifter. Det kan kännas jättetråkigt att göra det men det kan hjälpa många som har dålig ekonomi.

 1. Omförhandla dina lån och krediter så att du får lägre månadskostnader för lån och krediter. Läs mer om att samla dyra lån och krediter.
 2. Säg upp TV- och musiktjänster som kostar pengar. Det kan kännas tråkigt men absolut nödvändigt även om du känner att det inte är några stora summor pengar du tjänar på det. Gå ner på grundutbud för TV-kanaler och avsluta Spotify Premium. Visst kan det vara frestande att ha tillgång till många kanaler, musik och film om man spenderar mycket tid hemma men det kostar onödiga pengar!
 3. Byt mobilabonnemang till ett billigare sådant så att du enbart har de grundläggande behovet tillfredsställt. Minska på din surf så mycket du kan, det är en utgift som du kan spara in mycket pengar på. Kanske finns det en passande familjelösning för dig som är fler i hushållet.
 4. Omförhandla ditt elavtal så att du har billigast möjliga elpris. Även om du är bunden ett antal månader till, kommer du att spara pengar på detta så snart avtalet löper ut. Ingen vet hur din ekonomi ser ut om ett antal månader så detta kan du göra oavsett hur länge det dröjer innan du kan byta leverantör.
 5. Jämför och byt försäkringar för att spara pengar på detta sätt. Många är också dubbelförsäkrade genom olika försäkringar de har och detta kan du behöva gå igenom lite då och då. Vissa försäkringar är viktiga att ha kvar. Utifrån din livsstil kan det variera vilka försäkringar du måste ha kvar medan du kanske kan ändra eller säga upp andra försäkringar. Exempelvis är hemförsäkring något du inte bör avstå ifrån. Du ska inte heller avsluta din arbetslöshetsförsäkring (medlemskap i a-kassa) i det läge som råder.
 6. Ställ av bilen och få tillbaka pengar både på skatt och försäkring. Om du inte absolut måste använda din bil finns det ofta mycket pengar att spara på att ställa av eller sälja bilen. Detsamma gäller förstås andra fordon du måste betala skatt och/eller försäkring för.
 7. Laga alla måltider hemma och gör portionslådor som du/ni antingen kan äta hemma eller ta med till jobbet.
 8. Strunta fullständigt i allt snack om att fortsätta gynna restauranger och det lokala näringslivet, det är din ekonomi det handlar om nu. Handla inget som du absolut inte behöver just nu. Många inser att det enda de egentligen måste köpa är livsmedel, läkemedel, hygienartiklar och liknande. Bunkra INTE!
 9. Pausa alla prenumerationer på tidningar och andra saker som du kan avvara under en tid. Säg upp sådant som du kan säga upp utan att det medför några kostnader.
 10. Köp inte alkohol och tobak. Det är ett perfekt läge att sluta med sådant som varken är hälsosamt eller nödvändigt. Detta är för många en ganska stor utgiftspost om pengarna tenderar att inte räcka till.
Läs fler tips om hur du kan få ordning på en dålig ekonomi när du behöver skaffa pengar.
 
Skaffa bättre ekonomi under Corona-krisen
Skaffa bättre ekonomi under Corona-krisen

10 tips för att skapa bättre förutsättningar för dig själv på kort och lång sikt

 1. Gå med i a-kassan om du inte redan är det. Att bli medlem i a-kassan kan kännas konstigt om du vet att du inte uppfyller de normala kraven för att få någon ersättning därifrån. Gör det ändå, det kan mycket väl beslutas om åtgärder som innebär att även den som enligt nuvarande regler inte uppfyller kraven för ersättning, kan få det framöver. Priset för att vara medlem i a-kassan varierar men alla kan gå med i Alfa-kassan och där är avgiften dessutom överkomlig.
 2. Fundera på om du kan ansöka om studier med studiemedel under en period. Det går ofta att göra efteranmälan/sen anmälan till många fristående kurser på universitet och högskolor. Att studera kan dessutom göra att du förbättrar dina förutsättningar till en nystart efter krisen om du väljer en passande utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden.
 3. Ta körkort medan du är arbetslös. Det går att låna pengar till körkort genom CSN om du redan är arbetslös. Med förmånlig ränta och villkor som gör att du inte behöver börja återbetala på lånet förrän längre fram, kan du kanske förbättra dina möjligheter till inkomster och jobb när krisen är över. Läs mer om körkortslån för arbetslösa.
 4. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen och ta del av många olika digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta nytt jobb. Där kan du också få vägledning kring olika yrken och vad som krävs för att få jobb inom dem. Det finns ingen anledning att vänta med att anmäla sig om du blivit arbetslös. Ju längre tid i arbetslöshet, desto fler insatser kan du ta del av genom Arbetsförmedlingen.
 5. Se till att ta tag i din ekonomi på alla tänkbara sätt. Även om det är bråttom och du befinner dig i en akut ekonomiskt kris, är det viktigt att skapa varaktiga förutsättningar för en förbättring. Att få ordning och reda på dålig ekonomi är inte alltid så enkelt och i en kris-situation kan det kännas som att det är "för sent" men vi vill påstå att det egentligen aldrig är för sent att göra allt du kan för att få bättre förutsättningar framöver.
 6. Ansök om lån för skuldfinansiering. Oavsett om du tycker att du idag kan klara av att betala dina månatliga kostnader för lån på ett bra sätt, är det bra att ha en plan för att ha så låga kostnader för lån som möjligt varje månad. Vem vet vad som händer om några månader? Genom att ansöka om nystartslån kan du få ner dina månadskostnader i förebyggande syfte även om det inte känns som att du behöver det exakt nu. Det finns även lån för personer som har väldigt dålig kreditvärdighet. Ta ett lån med så lång löptid som möjligt så att månadskostnaden blir så låg som möjligt. Du kan alltid göra extra amorteringar om du vill i framtiden. Läs mer om att låna pengar med dålig kreditvärdighet.
 7. Undvik då långt det är möjligt att ta nya lån eller utöka befintliga lån. Även om det är frestande att ta ett lån så finns de andra kreativa och annorlunda sätt att skaffa extra pengar på.
 8. Om du ändå har en känsla av att du har behov av en liten buffert för framtida behov de närmsta månaderna, är det bättre att ansöka om någon form av kredit som bara börjar kosta pengar om och när du börjar ta ut pengar från den. Att skaffa en onlinekredit som reserv för oförutsedda händelser när marginalerna är små redan från början kan kännas som en trygghet. Välj en kredit utan uppläggningskostnader så behöver den inte drabba dig alls ekonomiskt så länge du inte använder den.
 9. Att byta bostad till en billigare, kan göra underverk för din ekonomi på lite längre sikt. Visst kan det kosta en slant att genomföra själva flytten men månadskostnaden för boende är ofta en stor del av mångas kostnader varje månad. Genom att byta bostad till en billigare lösning, kan du spara mycket pengar.
 10. Hyr ur delar av din bostad under kortare eller längre tid för att få hyresinkomster. Upp till ett förhållandevis högt belopp, är det skattefritt att få inkomster från att hyra ut delar av sin bostad. För att hyra ut hela bostaden krävs att du har tillåtelse från din hyresvärd eller din bostadsrättsförening.
Skapa bättre förutsättningar för god ekonomi
Skapa bättre förutsättningar för god ekonomi

6 tips för att göra din personliga exit plan

Syftet med en exit plan är att så snabbt som möjligt få ordning på ekonomin när krisen börjar avta. Det är lätt att slukas av det som händer här och nu men till skillnad mot många andra kriser vet vi att när denna kris är över kommer vi sakta men säkert börja återgå till en mer normal vardag igen.
Du vill inte ligga steget efter när möjligheter börjar öppna sig igen!
 1. Gör en enkel budget som du ska hålla både under själva krisen och för den första tiden efteråt. Att göra en budget betyder inte att du måste hålla dig till exakt samma inkomster och utgifter varje månad och du kan redan nu göra en budget att hålla dig till även efter krisen. Tänk på att när allt börjar återgå till det normala igen, kan dina kostnader öka eftersom du kanske måste åka kollektivtrafik eller annat som du kanske inte gör under den akuta krisen.
 2. Försök analysera inom vilka branscher det kommer att behövas personal inom när krisen släpper. Många branscher jobbar för högtryck även nu under krisen och deras personal kommer att behöva ledigt när krisen är över.
 3. Förbered lite olika jobbansökningar. En jobbansökan ska vara utformad lite olika för de jobb du söker. Företaget du söker jobb hos ska kunna känna att det är hos just dem du vill jobba. Just nu kanske du har tiden att göra några olika ansökningshandlingar som du sedan kan göra mindre juseringar i när du väl ska söka jobb framöver.
 4. Fundera över vilka förutsättningar du kan behöva för att komma på fötter så snabbt som möjligt. Undersök och gör vad du kan för att redan nu skapa de förutsättningar du kommer att behöva senare. När krisen vänder ska du ha hela planen klar för dig så att du kan agera snabbt.
 5. Var disciplinerad när du gör dina planer. Att ägna för mycket tid åt att fundera på hur dåligt allt kommer att bli på kort sikt, kan vara bra för att göra vad du kan för att förbättra din akuta situation men det hjälper förmodligen inte på längre sikt. Försök att ägna minst lika mycket tid åt att börja planera för hur du snabbast möjligt ska komma på fötter igen senare. Den akuta krisen är det få av oss som kan påverka. Ägna dig åt att planera för sådant du faktiskt kan påverka istället.
 6. Tappa inte värdefull tid när du ska söka jobb. Ett behov av fler anställda uppstår ofta långt före en jobbannons kommer ut. Börja skicka ut ansökningar vid lämpligt tillfälle innan annonser kommer ut på internet eller i andra forum. Många verksamheter kommer att påverkas även i sitt rekryteringsarbete och det finns en chans att så kallade spontanansökningar kan bli extra värdefulla när krisen börjar avta. Du bör påbörja ditt arbete med att skaffa jobb efter krisen redan innan själva krisen är helt över.
Läs hela inlägget »

Visste du att den som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar billigt från CSN för att kunna ta B-körkort?
Räntan för år 2020 är bara 1,74% vilken är en mycket förmånlig ränta.

 

För att kunna få ett körkortslån med låg ränta hos CSN måste du uppfylla de krav och villkor som ställs för att ha rätt till ett lån till körkort.

 • Du ska inte redan ha ett svenskt B-körkort sedan tidigare.
 • Du ska vara i åldern 18 - 48 år gammal.
 • Du ska vara arbetslös samt vara anmäld som arbets­sökande hos den offentliga arbetsförmedlingen. Du räknas som arbetslös även om du deltar i någon aktivitet genom arbetsförmedlingen. Kravet på arbetslöshet är lite olika beroende hur gammal du är. Om det kan du läsa mer lite längre ner i det här inlägget.
 • Trafikskolan som du tänker gå på för att ta ditt körkort, måste ha tillstånd av Transportstyrelsen att driva trafikskola.
 • Trafikskolan som du tänker gå på, behöver ha ett avtal med CSN.

Krav om du är 18 - 24 år gammal

Kravet på arbetslöshet om du har fyllt 18 år men inte 25 är att du ska vara anmäld som aktivt arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Utöver att du är anmäld på arbetsförmedlingen måste du uppfylla ett av nedanstående krav:

 • Du är inskriven som deltagare i  jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar. När din ansökan kommer till CSN måste du ha en pågående inskrivning och delta i något av dessa program.

ELLER

 • Du har deltagit i Arbets­förmedlingens etablerings­­program eller haft en etableringsplan i minst tre sammanhängande månader fram till och med dagen innan din ansökan kommer in till CSN.

Krav om du är 25 - 47 år gammal

Du som är 25 - 27 år gammal måste också vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du ska ha varit anmäld hos arbetsförmedlingen i minst 6 månader i sträck (helt utan avbrott), fram till och md dagen innan din ansökan kommer in till CSN.

Utöver det, måste du uppfylla ett av de här två villkoren:

 • Du har varit arbetslös under hela perioden.

ELLER

 • Du har deltagit i ett arbetsmarknads­politiskt program eller haft en etableringsplan under hela perioden.

Varför körkortslån genom CSN?

Körkortslån genom CSN har införts eftersom det i många fall kan vara lättare att få ett jobb om du har ett körkort. Samtidigt är det inte så lätt att få pengarna att räcka till när man är arbetslös och därför kan ett lån till körkort hjälpa till för att lösa problemet.

Körkortslånet infördes som en del av arbetsmarknaspolitiken och CSN (Centrala studiestödsnämnden) är de som hanterar lån till körkort för arbetslösa.

CSN kommer att inhämta uppgifter från den offentliga arbetsförmedlingen för att på så sätt säkerställa att du uppfyller kraven och villkoren för att kunna få det här billiga lånealternativet.
 

Körkortslån för arbetslösa
Körkortslån för arbetslösa

Om du är intresserad av körkortslån för arbetslösa kan du läsa mer om vad det innebär och hur du ska göra för att ansöka om det hos CSN.
Du kan låna upp till 15000 kronor för att ta ett B-körkort. Gå till CSN's hemsida och läs om körkortslån för arbetslösa.
 

Körkortslånet hos CSN utbetalning

Du kan låna upp till 15000 kr till körkortet. Varje utbetalning kommer att vara på 5000 kronor och det blir alltså tre utbetalningar under din körkortsutbildning. Om du märker att du inte behöver låna hela max beloppet låter du helt enkelt bara bli att begära ut alla tre utbetalningarna.

Ett beslut om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet och även om du får ett jobb under din körkortsutbildning, löper lånet på. Det är vid ansökningstillfället du måste uppfylla kraven om arbetslöshet.

Körkortslånet som du kan söka hos CSN kan användas till:

 • kursmaterial och hjälpmedel för teori samt teoriutbildninen
 • obligatorisk introduktionsutbildning
 • körlektioner på körskola
 • riskutbildningen
 • kunskapsprov och körprov
 • hyra av bil från trafikskola eller Trafikverket för att du ska kunna köra upp

Du kan bara använda lånet till kostnader som uppstått under den tid som ditt beslut om körkortslån gäller. Kostnader som uppstått före eller efter beslutstiden kan du alltså inte ta på körkortslånet från CSN.
 

Återbetalning och månadskostnad

Du har god tid på dig att återbetala ditt körkortslån hos CSN. Du börjar betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån löpt ut och slutat gälla. Dessutom startar återbetalningen alltid i samband med ett årsskifte.

När det väl är dags att börja betala tillbaka lånet ska du betala minst 300 kronor i månaden men du kan välja att återbetala lånet i snabbare takt om du vill bli av med det tidigare. I de 300 kronorna ingår både amortering som är åtetbetalning av själva skulden och ränta som är priset det kostar att låna pengarna (1,74%).
Om du väljer att betala det minsta möjliga beloppet på 300 kronor, kommer det att ta lite drygt 4 år innan lånet är helt återbetalt och du är skuldfri.

Om körkortslånet hjälper dig att få ett jobb med lön som du kan klara dig på, rekommender vi dig att försöka betala tillbaka lånet i snabbare takt, så du slipper räntan, även om den är väldigt låg. Se det som en investering att låna pengar till körkort och använd sedan detta som en möjlighet att snabbare hitta jobb.
 

Låna till körkort
Låna till körkort

Om pengarna inte räcker till körkortet

Det är inte alla gånger så lätt att veta exakt hur många körlektioner som behövs för att vara redo för körprovet. Om ditt körkortslån från CSN inte räcker hela vägen, kan du komplettera med ett vanligt lån som man kan få även om man är arbetslös.

Vilket lån du kan få som arbetslös, beror lite på hur länge du varit arbetslös och om du har ett nytt jobb på gång eller inte. Om ett körkort ökar dina möjligheter att få jobb, är du förmodligen mycket angelägen om att fullgöra din körkortsutbildning även om du behöver fylla på med ännu lite mer lånade pengar.

Genom att söka efter billiga lån med låga krav på anställning eller ett lån utan krav på inkomst av tjänst, kan du förhoppningsvis fullfölja körkortsutbildningen. Det som är viktigt att tänka på om du tar ett vanligt lån som inte är genom CSN, är att du måste börja återbetala lånet redan nästkommande månad. I det avseendet är det med andra ord mycket stor skillnad på att låna pengar till körkortet genom CSN eller genom ett vanligt lån hos en bank eller ett kreditföretag.
 

Det finns många alternativa lösningar för att skaffa pengar till körkortsutbildning. Både olika former av lån men också andra kreativa och påhittiga sätt att skaffa pengar på, kan hjälpa dig på vägen mot att få körkortet i din hand.
 

Läs hela inlägget »
Många drabbas hårt av det som händer i samhället just nu. Tillhör du en av alla dem som plötsligt har fått mindre inkomster till följd av Coronakrisen i Sverige? Då finns det all anledning att försöka göra något åt din privatekonomi snabbt för att lindra de konsekvenser det kan få för dig.

I de stora tidningarna och banker ger spartips och annat för dem som ororar sig för sina placeringar och investeringar. Men vad kan den göra som kanske inte har så stora marginaler? Då är problemet sannolikt inte vad du ska göra med dina fonder och aktier på lång sikt, utan snarare hur du ska rädda din hushållsekonomi det närmsta halvåret eller året.

Om du redan har blivit arbetslös eller oroar dig för om du kanske kommer att drabbas av arbetslöshet, sjukskrivning eller många dagar med vård av barn framöver bjuder vi på några enkla tips.
 

1. Minska snabbt dina kostnader för lån

Ansök snabbt om att samla gamla lån och krediter till ett enda större lån. Att göra detta innan du riskerar att bli arbetslös eller få lägre inkomster är viktigt eftersom det är svårare att få lån med bra villkor om detta redan har inträffat.

I ett sånt här läge är det bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att ta ett lån där månadskostnaden blir så låg som möjligt. Detta gör du genom att ansöka om lån med lång löptid.

Läs mer om hur du kan göra för att samla lån och krediter.
 

2. Planera dina inköp klokt och håll hårt i pengarna

Du har säkert läst om att många företag i Sverige redan har problem med sin likviditet och att många till och med riskerar att gå i konkurs på grund av krisen. Vi uppmanas att handla som vanligt i den utsträckning det går och att beställa hämtmat på våra lokala restauranger.
Men den som är oroad för sin ekonomi och har små marginaler i form av reservkassa på banken, måste förstås tänka på sig själv i första hand.

Den som varit uppmärksam har säkert noterat att antalet extraerbjudanden och extrapriser minskat drastiskt på senare tid. Detta gäller både internethandel och näthandel och förklaringen är enkel. Företagen är oroade för den ekonomiska utvecklingen och det är egentligen bara några få branscher som rullar på som vanligt.

Genom att ändå hitta möjligheter till rabatter och extrapriser kan du hålla nere kostnaden för de inköp du behöver göra.
Var inte rädd för att bege dig ut och handla i din lokala butik om det du ska köpa är billigare där. Att betala fraktkostnader för att handla på internet kan bli dyrt om du faktiskt har andra alternativa lösningar till vart du kan handla till samma pris som på nätet.

Om du saknar ekonomisk möjlighet att skaffa mat och förnödenheter inför en lite längre tid hemma utan att kunna gå till affären, ansök hellre om ett kreditkonto än ett vanligt lån. På så sätt betalar du inte mer än nödvändigt i ränta.
 

3. Bunkra inte sådant du inte behöver

Självklart är det upp till var och en att göra valet att bunkra mat och andra förnödenheter. Debatten på nyheterna är i det närmaste löjlig när nyhetsflödet svämmar över av artiklar om hur toalettpapper tar slut och att människor bunkrar mat som om det vore krigstider. Det är upp till var och en vad man vill och behöver ha hemma.

Den som inte har så stora marginaler kanske inte kan bunkra på samma sätt som den som varken behöver bry sig om vad det kostar att göra dessa inköp just nu, eller om de någonsin kommer att använda det de köper.

Om du inte vanligtvis äter te.x. Bullens pilsnerkorv eller köttfärssås på burk, köp inte det nu heller! Det finns en stor risk för att du inte kommer att äta upp de saker du köpt enbart för att "vara på den säkra sidan att inte stå utan mat".

Det finns ingenting som tyder på att inte kyl- och frysskåp kommer att fungera även om krisen kommer att vara i flera månader. Det finns inte heller något som tyder på att det kommer att bli brist på livsmedel i Sverige under lång tid framöver.

Du som har dålig ekonomi behöver hålla huvudet kallt och bara köpa sådant som du vanligtvis behöver och framför allt, som du vet att du kommer att äta upp så småningom. Att köpa livsmedel du egentligen aldrig annars köper, ökar risken för att du gör inköp som bara kostar dig extra pengar.

Det går utmärkt att handla mat för att förbereda sig för 2 vekor i karantän utan att köpa sådant som du kanske aldrig kommer att äta upp. När lönen kommer, se till att 2-veckorshandla istället för din normala veckohandling och köp bara sådant du vet att du kommer att äta oavsett om du sitter i karantän eller inte. Om du inte har pengar nog för att handla för 2 veckor kan du ansöka om ett lån utan UC med låg ränta för att kunna göra de inköp du behöver. Låna inte mer än du behöver och välj med fördel en onlinekredit istället för ett vanligt snabblån.
 

4. Låna inte mer än du verkligen behöver

Om du är osäker på din framtida hushållsekonomi är det extra viktigt att inte låna mer pengar än du behöver. Detta är förstås en sak som gäller i alla tider men när du är mer säker på dina framtida inkomster, är det inget fel med att ta ut svängarna lite och låna lite extra för att köpa saker du vill ha eller för att uppfylla drömmar på din bucket-list.

Just i en situation då du kanske känner dig orolig och osäker på vilka inkomster du kommer att ha framöver, är detta inte en lyx du kan unna dig. Att låna lite extra pengar för att klara några månader av lägre inkomst är en helt annan sak och det kan vara helt avgörande för att betala räkningar och annat under en tid av mindre inkomster.
 

5. Kontakta din bank för att slippa amorteringar en tid

Om du redan hunnit hamna i en ekonomisk knipa kan du alltid kontakta dina fordringsägare och be om att få betala lite mindre under några månader. Att få skjuta upp amorteringarna och enbart betala ränta under en kortare tid, kan hjälpa många att klara sin privatekonomiska kris.

Detta är en möjlighet som i vissa fall finns även i vanliga fall men vi kan med all säkerhet säga att den möjligheten kommer att kunna utnyttjas i större utsträckning nu i kristider. Finansinspektionen har till och med gått ut med att bankerna bör öppna upp den här möjligheten i större utsträckning just nu.
 

6. Minska dina utgifter snabbt

Att dra ner på andra kostnader och utgifter i hushållet snabbt är också viktigt i dessa tider. Om du gör allt du kan för att leva så billigt som möjligt kan du skapa dig lite större marginaler även om du har dålig ekonomi.
Det finns ett antal saker du kan göra för att minska dina utgifter snabbt. Att vidta åtgärder i förebyggande syfte behöver inte heller vara fel eftersom det finns pengar att spara genom att göra ganska små förändringar.
 

7. Skaffa mer pengar snabbt

Att skaffa mer pengar snabbt under en pågående Corona pandemi kan kännas hopplöst. Det kan finnas stora begränsningar i möjligheten att skaffa extra pengar snabbt just nu eftersom många av de tipsen bygger på att du behöver vara aktiv, träffa människor och röra dig ute i samhället.

En annan svårighet är att konkurrensen om möjligheten att skaffa mer pengar snabbt, ökar då det kommer att vara väldigt många människor som är behov av snabba extra pengar under Corona pandemin.

Om du inte har några sjukdomssymptom och känner dig pigg och frisk finns det goda möjligheter att ändå skaffa extra pengar. Tänk smart och dra nytta av de saker som ändå kan bringa inkomster just nu.

Att söka jobb inom verksamheter som antingen ökar under Coronapandemin, eller jobb som inte berörs så mycket av själva krisen annat än att personal blir sjuka och stannar hemma, är ett smart drag.

Sök extra jobb inom branscher såsom internethandel med varor och tjänster som kanske kommer att öka under en tid. Pröva till exempel att söka jobb på ett lager för ett onlineapotek, som chaufför inom olika branscher som kommer att bibehålla eller till och med vara i behov av att öka sin verksamhet. Kontakta företag som börjar med hemkörning av varor under Coronapandemin.

Sök extrajobb inom samhällskritisk verksamhet såsom inom barnomsorg, vård om du har sådan kompetens.

Tänk på att många arbetsgivare faktiskt kommer att överleva Coronakrisen och att de i dagsläget brottas med personalbortfall eftersom deras medarbetare både själva blir sjuka, sitter i karantän eller tar hand om sina barn som kanske är hemma av olika skäl.

Var aktiv och lyhörd när du följer samhällsutvecklingen så kan du säkert lista ut ett antal jobb där det även fortsättningsvis kommer att behövas personal. Kolla med din lokala bensinstation om de behöver extra personal eller ring upp ditt lokala bageri och erbjud dig att ta extrajobb som chaufför och köra ut deras beställningar, var kreativ!

Likaså gäller sommarjobb 2020. Tänk på att många företag som jobbar för högtryck just nu kommer att behöva ge sina anställda semester när allt börjar lugna ner sig. Människor kommer kanske ha jobbat övertid och fyllt på sin övertidsbank så att de behöver vara extra lediga framåt sommaren. Så även om det känns svårt just nu, kan du vara proaktiv och erbjuda dina tjänster till företag som kommer att behöva ge sin personal ledigt när allt börjar lugna ner sig.
 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar