Låna pengar - bra att känna till

Om man inte är så van att använda olika ord och begrepp som har med ekonomi och lån att göra, kan det vara knepigt att förstå innebörden av dem. I vår ordlista försöker vi hjälpa till att reda ut de vanligaste orden och begreppen som handlar om privatekonomi.

Ordbok och begrepp

I vår ekonomiblogg hittar du användbara och nyttiga artiklar och blogginlägg som handlar om ekonomi i största allmänhet och privatekonomi och lån i synnerhet.
Ibland gör vi lite annorlunda inlägg som handlar om framtid och historia. En nyhet i bloggen under 2018, är att vi publicerar ett urval av de frågor som kommer in till vår rådgivning. Detta gör vi för att det är frågor som vi tror berör många.

Artiklar och blogg

Fakta om lånerelaterade frågor

Amortering

Amortering är den del av månadsinbetalningen som utgör avbetalning på själva skuldbeloppet. Det är amorteringsbeloppet som minskar din skuld. Den vanligaste formen för amortering är så kallad rak amortering.

Bank id

Bank id är ett sätt att identifiera sig elektroniskt. Bank id ersätter de varianter av avtal där du får hem ett papper som du skall skriva under och skicka tillbaka. De långivare som använder bank id som identifierings- och signeringsmetod kommer som regel kunna erbjuda snabbare hantering än dem som skickar hem ett avtal för underskrift. Skaffa bank id nu.

Banklån online

Banklån online är ett populärt sätt att låna pengar. Skillnaden mellan att låna online och att gå till din vanliga bank är framför allt alla olika valmöjligheter du får med att låna online. Välj bland många olika banker och ansök snabbt och enkelt online.

Betalningsanmärkning

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar, kan det göra det svårare för dig att bli beviljad blancolån. Lär dig mer om vad betalningsanmärkning innebär och hur du kan låna trots att du har betalningsanmärkning. Du kan också läsa mer om vad en UC kontroll är.

Billån

När du skall köpa bil kan du välja mellan traditionellt billån med bilen som säkerhet, vilket begränsar dina möjligheter att själv välja var, när och hur du skall genomföra ditt bilköp. Allt vanligare är det att ta ett billån utan säkerhet, vilket ger dig frihet att välja själv vilken bil, var, när och hur du skall köpa bil.

Borgensman

En borgensman är en person som skriver på en förbindelse om att betala din skuld om du själv inte kan. Borgensmannen går därmed ”i borgen”.

Om du till exempel söker ett bolån för att köpa en bostadsrätt eller villa är det ofta den bostaden du pantsätter. Enkelt uttryckt så tar banken bostaden om du inte betalar ditt bolån. Men om du söker lån utan att vare sig ha bostad eller någonting annat att sätta i pant kan du behöva en borgensman för att få lånet godkänt.

Distansköplagen ger dig 14 dagars ångerrätt

Oavsett om du ingår ett låneavtal om en mindre eller större summa pengar, omfattas avtalet av distansköplagen. Distansköplagen innebär att du har 14 dagars ångerrätt och kan därmed ångra köpet/avtalet. Även om du redan fått dina kontanter insatt på ditt konto har du alltså rätt att ångra dig. Givetvis måste du då betala tillbaka hela summan och ibland tillkommer en viss avgift för ränta.
Läs mer om distansköplagen på konsumentverkets hemsida.

Jämför lån

Med att jämföra lån menas i första hand att du får möjlighet att jämföra olika långivares villkor för just ditt lån. Är du ute efter att lösa befintliga lån och krediter skall du även jämföra dina gamla lånevillkor med de nya låneerbjudanden som du får. Självklart skall du välja det lån som är mest fördelaktigt för dig både vad det gäller ränta och amorteringstid. Det är alltid gratis att jämföra privatlån, både på den här sidan och hos låneförmedlare. Här kan du både jämföra större lån och mindre lån.

Kreditupplysning

Långivaren kan försäkra sig om din kreditvärdighet på olika sätt. Det vanligaste är att långivaren gör en kreditupplysning. Kreditupplysning skall inte förväxlas med UC kontroll då det endast är ett av de sätt som en långivare kan välja att göra en kreditupplysning på.

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är den samlade bilden av din beräknade betalningsförmåga. Kreditvärdigheten påverkas bland annat av inkomst, tidigare lån, uc förfrågningar, utnyttjade krediter m.m. Olika banker ser olika på kreditvärdighet.

Låna utan säkerhet - blancolån

Att låna utan säkerhet brukar även kallas att man tar ett blancolån. Läs mer om vad det innebär att låna utan säkerhet.

Lån utan uc kontroll

Ett vanligt missförstånd är att lån utan uc kontroll är detsamma som lån helt utan kreditupplysning. Lån utan uc kontroll innebär att kreditbedömningen INTE sker med hjälp av kreditupplysning via uc (upplysningscentralen) men en kreditupplysning görs ändå, via något annat bolag.

Låneförmedlare

En låneförmedlare samarbetar med många olika långivare och du gör endast en ansökan om lån via låneförmedlaren. Att söka lån genom låneförmedlare är ett snabbt enkelt och kostnadsfritt sätt att jämföra lån utan att själv behöva göra så mycket arbete.

Medsökande

Om du av någon anledning är osäker på om du kommer att bli beviljad krediter eller lån kan du skaffa dig en så kallad medsökande. Mäjligheten att få lån och krediter om du har en medsökande ökar drastiskt om du har en medsökande.

Ränta

Ränta är den del av lånet som inte är avbetalning av själva skulden. Olika banker kommer att erbjuda dig olika ränta. Räntan avgörs av ränteläget på nationell nivå men även utifrån dina individuella förutsättningar. Det är viktigt att jämföra räntan på de lån du har eller avser att ta.

Samla lån

Att samla lån innebär att du genom att ansöka om ett nytt lån, samlar dina gamla lån och krediter för att få en lägre månadskostnad. Det kallas för att ansöka om skuldfinansieringslån och de flesta kan tjäna tusenlappar på att se över och samla sina lån hos en enda bank.

Semesterlån

Semesterlån är vanligt nu för tiden och många lånar till semestern för att sedan betala tillbaka lånet senare under året. Självklart måste man tänka sig för så att man vet säkert att man kan betala tillbaka lånet men det är ett bra alternativ om man bar inte har pengar till semester precis när semestern infaller. Det finns många bra lån för dig som vill låna till semester.

Snabblån

Med snabblån menas möjligheten att snabbt få svar på ansökan om lån, vilket alla banker online uppfyller oavsett önskat lånebelopp. Att ansöka online gör att du enkelt och smidigt kan få svar på lån även på helger och kvällar. Själva utbetalningstiden och därmed också tiden från ansökan tills du kan ha kontanter i din hand, varierar. Det är ofta sättet att sluta avtal på som avgör hur snabb hanteringen kan bli. Ofta handlar det om identifiering online. Du ökar dina möjligheter till snabb hantering om du kan legitimera dig via e-leg eller bank id. Om man med begreppet snabblån, menar snabb hantering av ansökan och därmed en kort tid till utbetalning, faller oftast mindre lån inom den kategorin.

Skuldfinansiering

Skuldfinansiering innebär i korthet att du finansierar dina nuvarande lån och krediter genom att ta ett nytt lån hos en långivare. När du samlar dina lån och krediter hos en långivare sänker du nästan alltid dina månadskostnader för lån. Läs mer om vad skuldfinansiering innebär eller ansök om ett större lån direkt genom att själv jämföra lån eller låt en låneförmedlare jämföra åt dig.
Skuldfinansiering skall inte förväxlas med skuldsanering som är en helt annan sak.

Skuldsanering

Skuldsanering innebär att du ansöker om att få din ekonomi sanerad. Det är svårt att bli beviljad skuldsanering och det bör vara den allra sista utvägen eftersom det är en svår och många gånger även mentalt påfrestande process. Ansök i första hand om skuldfinansiering.

Sms lån

Smslån var det många tidigare kallade för snabblån. Skillnaden mellan de långivare som marknadsför sig som långivare av sms lån och övriga är egentligen själva sättet att identifiera sig på. Vid sms lån identifierar du dig och gör klart låneavtalet via sms och du måste ha ett registrerat abonnemang för att detta skall vara möjligt. Numera går det lika snabbt med hanteringen av din ansökan om du gör det via dator eller smartphone under förutsättning att du har e-leg eller bank id. Det finns ingen långivare till större summor som erbjuder identifiering och avtal via sms utan du skall jämföra detta med långivare som erbjuder snabbt svar på mindre lån.

Bank id skaffar du enkelt via din bank och det finns lösningar både för dator och för smartphone. Skaffa e-leg och bank id.

UC kontroll

UC kontroll är en kreditupplysning som tas genom företaget Upplysnings Centralen. En UC kontroll görs i syfte att bedöma din kreditvärdighet och den genererar en scoring. Det är direkt skadligt för din kreditvärdighet om du får för många UC kontroller på kort tid, oavsett om de lett till att du tagit ett lån eller inte. Var därför lite restriktiv innan du söker för många lån med UC kontroll. Upp till 5-6 st på ett halvår brukar inte vara någon fara. Låna utan uc kontroll - snabbt säkert och enkelt online